نا امن ترین کشور جهان: 10 مورد از بدترین کشور دنیا از نظر امنیت در سال 2024
موسسه اقتصاد و صلح (IEP) سطح صلحآمیز بودن ۱۶۳ کشور را که ۹۹.۷ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند، تجزیه و تحلیل کرد. یافتهها در گزارشی با عنوان «شاخص صلح جهانی ۲۰۲۳» منتشر شد. این مطالعه از ۲۳ شاخص کیفی و کمی برای سنجش وضعیت صلح در سه حوزه استفاده کرد: سطح امنیت و ایمنی جامعه، میزان درگیریهای داخلی و بینالمللی در جریان؛ و درجه نظامیگری.
با این مقاله از نجوافکت همراه باشید تا به بررسی 10 مورد از نا امن ترین کشور جهان که در این فهرست قرار دارند بپردازیم.
لیست نا امن ترین کشور جهان
در اینجا فهرستی از ده کشور ناامن جهان بر اساس «شاخص صلح جهانی ۲۰۲۳» آورده شده است:
1. یمن: بدترین کشور دنیا از نظر امنیت
نا امن کشورهای خاورمیانه کدامند؟ در پاسخ به این سوال و در صدر این لیست با یمن رو به رو میشویم. این کشور در حال حاضر با یک بحران شدید انسانی دست و پنجه نرم میکند. بیش از شش سال جنگ، ۴.۳ میلیون نفر را آواره کرده است و حدود ۱۴ میلیون نفر از گرسنگی و بیماری رنج میبرند. امتیاز شاخص صلح یمن در سال 2024 برابر با عدد 3.397 است. یمن را میتوان از نا امن ترین کشورهای دنیا برای زنان به حساب آورد.
2. سودان
سودان به عنوان بدترین کشورهای افریقا از نظر امنیت با مشکلات داخلی مختلفی از جمله کودتا و تغییر رهبری مواجه بوده است. گزارشهایی از نقض حقوق بشر، بیکاری و تورم، امتیاز بالای شاخص صلح این کشور یعنی 3.327 را توجیه میکند.
3. سودان جنوبی
سودان جنوبی از سال ۲۰۱۱ تصمیم به جدایی از سودان گرفت. در نتیجه، این کشور در منطقه جنوب صحرای آفریقا با چالشهای دشوار متعددی از جمله مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکند. موسسه اقتصاد و صلح (IEP) امتیاز شاخص صلح سودان جنوبی را 3.324 اعلام کرد.
4. افغانستان
افغانستان با امتیاز شاخص صلح 3.294 در سال 2024، نسبت به ۳.۵۵۴ در سال 2022 با کاهش رتبه رو به رو شده و اکنون از نا امن ترین کشورهای خاورمیانه است. این کشور پس از به قدرت رسیدن طالبان در آگوست ۲۰۲۱، درگیر بیثباتی، تهدیدات تروریستی و خشونت گسترده شد.
5. اوکراین
حمله روسیه در فوریه ۲۰۲۲ باعث فرار میلیونها نفر از اوکراین و قرار دادن این کشور در رتبه پنجم نا امن ترین کشور جهان شد. تأثیر جنگ همچنین در سراسر جهان گسترش یافته است، به ویژه بر دسترسی به غذا و منابع انرژی. در نتیجه این بیثباتی سیاسی، امتیاز شاخص صلح اوکراین به عدد 3.28 رسیده است.
6. جمهوری دموکراتیک کنگو
جمهوری دموکراتیک کنگو با امتیاز شاخص صلح 3.264، یکی از نا امن ترین کشور جهان است. ناآرامیهای سیاسی و فقر برای ساکنان محلی امری روزمره است که منجر به جرایمی مانند سرقت، آدم ربایی، تجاوز و قتل میشود.
7. روسیه
روسیه به دلیل درگیری با اوکراین، کشوری خطرناک به شمار میرود. امتیاز شاخص صلح آن 3.249 بود. این کشور به رهبری رئیس جمهور ولادیمیر پوتین به دلیل حمله به اوکراین، تحریمهایی به شکل تحریم تجاری دریافت کرد. شهروندان روس نیز خرید و فروش کالا به سایر کشورها را با مشکل مواجه هستند.
8. سوریه
جنگ داخلی در جریان در سوریه از سال ۲۰۱۱ وضعیت پیچیدهای را ایجاد کرده است. با اینکه آتشبس صورت گرفت اما ساختمانها و جادهها را به آوار تبدیل شدهاند. شهروندان سوری با امتیاز 3.173، با کمبود آب آشامیدنی، غذا، آموزش و خدمات بهداشتی دست و پنجه نرم میکنند.
9. اسرائیل
درگیری در غزه تأثیر بسیار قوی بر صلح جهانی داشته است، به طوری که اسرائیل و فلسطین به ترتیب اولین و چهارمین وخامت اوضاع صلح را دارند. شاخص امنیت جهانی اسرائیل در سال 2024، برابر با عدد 3.115 است.
10. جمهوری مالی
سطح ناامنی در جمهوری مالی به طور قابل توجهی در مناطق مختلف کشور و با توجه به نوع فعالیتها و خطرات متفاوت است. مثلا در بخش شمال و مرکز مالی، به دلیل فعالیت گروههای شورشی و جهادی، بسیار ناامن محسوب میشود. شاخص امنیت جهانی جمهوری مالی 3.095 ثبت شده است.
11. سومالی
سومالی سالهاست که درگیر جنگ داخلی است که منجر به امتیاز شاخص صلح ۳.۰۳۶ شده است. گروه الشباب که با القاعده ارتباط دارد، در حمله به غیرنظامیان در سومالی هیچ تردیدی به خود راه نداده است. علاوه بر این، دزدی دریایی، فقر، گرسنگی و دولتی ضعیف اوضاع را وخیمتر میکند.
12. کره شمالی
برای چندین دهه، رفتار تحریک آمیز و تلاش کره شمالی برای دستیابی به سلاح هستهای، صلح و ثبات را در شمال شرق آسیا تهدید کرده است. استراتژیهای مختلف برای مقابله با این مشکل، برنامه هستهای کره شمالی را به تعویق انداخته اما متوقف نکرده است. به همین دلیل کره شمالی با شاخص امنیت جهانی 3.055 در این لیست حضور دارد.
13. عراق
عراق با امتیاز شاخص صلح 3.045، یکی از نا امن ترین کشور جهان است. ترکیبی از عوامل سیاسی، اجتماعی و تاریخی، از جمله جنگ ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰، جنگ خلیج فارس در اوایل دهه ۱۹۹۰ و حمله ایالات متحده در سال ۲۰۰۳، باعث خسارات گسترده به عراق شده است.
سخن پایانی
در دنیایی که با چالشهای متعددی از ناامنی، درگیری و خشونت روبروست، تلاش برای یافتن امنترین و نا امن ترین کشور جهان حائز اهمیت است. شاخصهای صلح، مانند شاخص جهانی صلح، راهنمایی ارزشمند برای درک وضعیت موجود و شناسایی زمینههایی برای بهبود ارائه میکنند.
با وجود اینکه رتبهبندیها و آمارها میتوانند تصویری کلی از میزان امنیت یک کشور ارائه دهند، به یاد داشته باشیم که امنیت پدیدهای پیچیده و چندوجهی است. تجربه فردی از امنیت میتواند تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله موقعیت اجتماعی و اقتصادی، جنسیت، قومیت و دین قرار گیرد.
در نهایت، صلح پایدار تنها زمانی قابل دستیابی است که به طور فعال برای آن تلاش کنیم. این امر مستلزم همکاریهای بینالمللی، تعهد به دیپلماسی و گفتگو، و تلاش برای رفع نابرابریها و تبعیضهایی است که زمینه را برای ناامنی و خشونت فراهم میکنند.
به عنوان شهروندان جهانی، همگی مسئولیت داریم که برای جهانی امنتر و عادلانهتر تلاش کنیم. با افزایش آگاهی، حمایت از ابتکارات صلحطلبانه و مشارکت در گفتگوهای سازنده، میتوانیم نقشی در ایجاد دنیایی داشته باشیم که در آن همه افراد احساس امنیت و آرامش کنند.
سؤالات متداول
نا امن ترین کشور دنیا کدام است؟
طبق گزارش مؤسسه اقتصاد و صلح در سال 2024، نا امن ترین کشور دنیا یمن است.
بداخلاق ترین کشور دنیا کدام است؟
طبق گزارشی که توسط مؤسسه گالوپ در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، بداخلاق ترین کشور دنیا، کشور عراق است.
عوامل موثر بر کیفیت زندگی در یک کشور چیست؟
عوامل موثر بر کیفیت زندگی در یک کشور را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
عوامل اقتصادی: شامل درآمد سرانه، نرخ بیکاری، تورم، و توزیع درآمد؛
عوامل اجتماعی: مانند سلامت، آموزش، امنیت، محیط زیست، و آزادی سیاسی.