عصبی ترین کشور جهان در سال 2023 | جایگاه ایران کجاست؟
طبق گزارش ارزیابی بیش از 100 ملت در سراسر جهان توسط مؤسسه گالوپ، لیستی از عصبی ترین کشور جهان منتشر شده است. حدس میزنید بیاعصابترین ملت دنیا کدام باشد؟ در مقاله امروز نجوافکت نگاهی به لیست عصبانی ترین مردم جهان و رتبه ایران در این لیست میاندازیم.
تقریباً هرکسی در این جهان روزانه به دلایل مختلفی خشم و ناراحتی را تجربه میکند. شاید مسئله دخل و خرج اعصابش را بهم ریخته باشد، یا تبعیضهای اجتماعی، بیعدالتی و عدم رضایت از کیفیت زندگی. در این میان، مردم لیست عصبانی ترین کشور دنیا که توسط مؤسسه گالوپ اعلام شده، بیش از سایر کشورها با تنشهای روزمره دست و پنجه نرم میکنند.
جهان هرگز داستان گل و بلبل نبوده است. هر برهه زمانی را که در تاریخ بنگرید با آشوب و اغتشاش، تنشهای اجتماعی، تبعیض، جنگ و نابسامانی مواجه خواهید شد. همه این عوامل سبب شده اند بسیاری از ملل، عصبانی ترین کشورهای جهان باشند.
در لیست زیر نتیجه آمار نظرسنجی گالوپ در سال 2023 از وضعیت رضایت از زندگی را میبینیم. معیار سنجش عصبانی ترین کشور دنیا تنها یک سؤال ساده بود: «آیا در روز اخیر، احساسات منفی مانند خشم، غم، انزجار و نفرت را تجربه کردهاید؟». آمار بر اساس جوابهای مثبت و منفی ارزیابی شده و نتیجه تأمل برانگیزی به همراه دارد.
معیار ارزیابی عصبی ترین کشور جهان چیست؟
شاخص سنجش احساسات منفی و مثبت مؤسسه گالوپ، بر اساس عوامل مختلفی که بر کیفیت زندگی جوامع تأثیرگذار هستند سنجیده میشود. البته تعیین عصبی ترین کشور جهان بر اساس آمار و ارقام معمول مانند شاخصهای اقتصادی (از جمله GDP) کافی نیست؛ بلکه ارزیابی احساسات عمومی بر اساس پارامترهای کیفی و با تمرکز بر تجربهها و عواطف افراد انجام میشود تا نگرشی کلی از سلامت روان جوامع به دست آید.
مؤسسه گالوپ در روند تهیه گزارش خشمگین ترین کشور دنیا، پرسشنامهای را برای بزرگسالان اقشار مختلف در 142 کشور جهان ارائه میدهد تا وضعیت تجربه احساسات منفی مختلف مشخص شود. در مقایسه با آمار سال 2022، عواطف منفی از جمله استرس، اندوه و نگرانی با کاهش اندکی روبرو بودند. اما درصد احساس خشم همچنان بالاست و در سال 2023، سهم 23 درصدی از تمام احساسات منفی را به خود اختصاص داده است.
تعیین درصد تجربه عواطف در جوامع نمونه آماری، بر اساس پرسشنامه استاندارد صورت میگیرد. سپس نتایج به جمعیت کل کشور تعمیم داده میشوند تا تخمینی حدودی از عصبانی ترین مردم جهان به دست آید. هرچه درصد نهایی بالاتر باشد، مشخص خواهد شد که میزان تجربه عواطف منفی بیشتر بوده است.
خشمگین ترین کشور دنیا کجاست؟
1. لبنان، رتبه اول لیست عصبی ترین کشور جهان
لبنان به فرهنگ زیبا و تاریخ غنیاش شناخته میشود، اما به دلایل متعددی در صدر لیست عصبی ترین کشور جهان قرار دارد. این کشور از مدت بسیار طولانی تا به امروز، گرفتار درگیریهای داخلی و خارجی و وضعیت نابسامان اقتصادیست که نارضایتی فراوانی را برای لبنانیها به همراه داشتهاند.
تنوع قومی و نژادی گسترده در لبنان به همراه سیستم سیاسی متغیر، به تفرقههای متعدد دامن زدهاند که نتیجه آن در فسادهای گسترده و ناکارآمدی دولتی مشاهده میشود. ترکیب ناپایداری سیاسی و جنگهای طولانی در دهه 90 میلادی مانعی بر سر راه رشد اقتصادی و اجتماعی کشور بوده اند و سبب شده اند تا لبنان طی سالهای متمادی به عنوان خشمگین ترین کشور دنیا شناخته شود. این ملت با وجود بهبودهای نسبی همچنان از ضعف زیرساختی، تورم و بحران بدهی رنج میبرد.
2. ترکیه در جایگاه دوم خشمگین ترین کشور دنیا
طبق گزارش اخیر، ترکیه در جایگاه دوم لیست عصبی ترین کشور جهان گالوپ قرار گرفته است. شهروندان ترک بسیاری هستند که از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی حاکم بر کشور اظهار نارضایی میکنند. شکافهای سیاسی، مشکلات عمیقی که در جوامع ریشه دوانده و همچنان موجب بروز خشونت و جرایمی علیه حقوق انسانی میشوند، خشم و تنش روانی زیادی برای مردم این کشور به همراه داشته اند.
درصد روزافزونی از مردم ترکیه معتقدند نیازهای اصلیشان توسط دولت تأمین نمیشود و نهادی پاسخگوی فریاد مددجویی آنها نیست. این امر موجب ایجاد احساس یأس در میان نسلهای مختلف و به ویژه جوانان شده است. البته وطن دوستی ملت و میراث کهن تاریخی سبب شده تا ترکیه بیش از اینکه به عنوان خشمگین ترین کشور دنیا شناخته شود، به زیبایی فرهنگ و تاریخ خود معروف باشد.
3. ارمنستان، رتبه سوم با بی اعصاب ترین مردم دنیا
تعجبی ندارد که وضعیت اجتماعی، امنیت سیاسی و نوسانهای اقتصادی، همسایه ارمنی ما را در لیست عصبی ترین کشور جهان جا داده باشند. یکی از مؤثرترین عوامل مسبب این رنج و خشم ملی، تاریخ پرتلاطم و بیعدالتیهایی هستند که بر این کشور روا داشته شده اند. تلاش برای به رسمیت شناساندن نسل کشی ارامنه و درگیری با کشورهای مجاور، در تنشهای دیپلماتیک و روانی ارمنستان نقش پررنگی ایفا میکنند.
چالشهای متعدد دیگری مانند بالا بودن نرخ بیکاری، دشواری در جذب سرمایهگذاری خارجی و تورم، حس افسردگی و خشم را تشدید میکند. ترکیب این عوامل موجب شده تا ارامنه در نتیجه احساس ستمهای فراوان و عدم رضایت نسبت به دولت، در لیست بی اعصاب ترین مردم دنیا جا داشته باشند.
4. عراق
سالهاست که عراق به عنوان یکی از خطرناکترین کشورهای منطقه شناخته میشود و بعید نیست که عصبی ترین کشور جهان در همسایگی ایران باشد. جنگهای طولانی، درگیریهای مداوم داخلی و خارجی و ناپایداری سبب شده است تا پیچیدگیهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی زیادی در این کشور سربرآورند.
یکی از مهمترین فاکتورهایی که سبب میشود عراقیها به عنوان ملت یکی از خشمگین ترین کشورهای دنیا شناخته شوند، ناامنی در این کشور است. ناآرامیهای سیاسی و خشونت، ترس را با زندگی بسیاری از ساکنان عراق عجین کردهاند. علاوه بر آن، اقتصاد این کشور نیز توسط تنشهای متعدد تحت الشعاع قرار گرفته است.
5. افغانستان
ملت افغانستان با وجود تاریخ و فرهنگ ارزشمند، همواره به عنوان عصبی ترین کشور جهان شناخته میشود. تاریخ نابسامانیهای اجتماعی، خشونت و عدم رعایت حقوق انسانی، مشکلات سیاسی مداوم و تعصبات مذهبی – فرهنگی، به ایجاد حس خشم و نفرت عمیق دامن زده اند.
در نتیجه درگیریهای قبیلهای و قومی همراه با جنگهای داخلی طولانی، درصد زیادی از ملت افغانستان امید خود برای آیندهای روشن را از دست دادهاند. اقتصاد ناپایدار این کشور که همچنان به مددهای بین المللی وابسته است، منجر به بیداد فقر و بیکاری شده و استیصالی مداوم برای افغانستانیها به وجود میآورد. با وجود نرخ پایین امید به زندگی، مرگومیر بالا و خطر مداوم جانی و مالی، عجیب نیست که افغانستان علاوه بر لیست خشمگین ترین کشور دنیا، در زمره غمگینترین کشورهای جهان نیز جا داشته باشد.
6. اردن
با وجود وضعیت اجتماعی، ضعفهای اقتصادی و سیاست پرتنش، از ساکنان اردن اغلب به عنوان عصبی ترین کشور جهان در خاورمیانه یاد میشود. ترکیب این عوامل سبب شده اند تا افت شدیدی در فرصتهای شغلی برای نسل جوان اردن به وجود آید و حس خشم، درماندگی و افسردگی در میان اردنیها به وضوح لمس شود. دورنمای سیاسی این کشور نیز ظاهر چندان جالبی ندارد. به ویژه پس از اعتراضهای گسترده ملل عرب که موجب کارشکنیهای دولتی و ناآرامی گردید، اردن به عنوان یکی از خشمگین ترین کشورهای دنیا شناخته شد.
جمعیت جوانان اردنی که بیش از دو سوم آنها از افراد زیر 30 سال تشکیل میشوند، به حمایت از تغییرات اجتماعی و سیاسی رو آورده اند. به علاوه حمایتهای جهانی برای تقویت و حفاظت از محیط زیست، تأمین آب پاک و انرژی در اردن نیز در جریان هستند و نور امیدی برای این ملت برشمرده میشوند.
7. مالی
کشور مالی در غرب قاره افریقا، مانند بسیاری دیگر از ملتهای افریقایی با چالشهای فراوان روبروست. نرخ بالای فقر و تحصیلات پایین، بیکاری و عدم دسترسی به امکانات رفاهی گسترده سبب شده است تا ملت مالی در لیست عصبی ترین کشور جهان گالوپ قرار بگیرد.
مالی در گزارش شاخص توسعه جوامع انسانی تهیه شده توسط سازمان ملل متحد نیز در میان 190 کشور جهان، رتبه بسیار پایینی دریافت کرد. این امر حاکی از آن است که دسترسی ساکنان مالی به امکانات تحصیلی و رفاهی، فرصتهای کمی برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی گذاشته اند. به علاوه تهدیدهای داخلی که حملات تروریستی گروهکهای رادیکال تنها بخشی از آنها هستند، همچنان سلامت و امنیت مردم را تهدید میکنند.
8. سیرالئون
یکی از کشورهایی که در دهههای اخیر چالشهای قابل توجهی را از سر گذرانده، سیرالئون است. همانطور که میتوانید حدس بزنید، حجم عظیم تنش و فشار سبب شده تا این ملت، عصبی ترین کشور جهان در جنوب افریقا باشد.
یکی از عوامل اصلی مؤثر بر کیفیت زندگی ساکنان سیرالئون، تنشهای مداوم اقتصادی و اجتماعی در این کشور هستند. هرجای تاریخچه این کشور را بنگرید با جنگهای داخلی، فساد دولتی و استعمار مواجه خواهید شد. عدم اطمینان به دولت و حتی بیاعتمادی مردم به یکدیگر، بیکاری و فقر شدید باعث ناامیدی گردیده و سیرالئون را به یکی از خشمگین ترین کشورهای دنیا تبدیل کرده است.
9. هند
عجیب نیست که کشوری درحال توسعه با جمعیتی بالای 2 میلیارد نفر، یکی از عصبانی ترین کشورهای جهان ا داشته باشد. امروزه هند را به تنوع و غنای فرهنگی و مذهبی با سابقه طولانی کوششهای طاقت فرسا برای استقلال میشناسیم. با این وجود، مشکلاتی از جمله فساد در بخشهای گسترده، فقر، شکاف طبقاتی و تبعیضهای اجتماعی همچنان پابرجا هستند و هندیها را به یکی از عصبانی ترین مردم جهان بدل نمودهاند.
با وجود رشد انفجاری جمعیت، اشباع پُستهای شغلی، افزایش هزینههای زندگی و رقابت تنگاتنگ با سایر کشورها، بسیاری از هندیها و به ویژه جمعیت جوان نگران آینده خود هستند. نرخ بالای جنایت، عدم امنیت کامل برای زنان، ضعف خدمات درمانی و بهداشتی و عدم دسترسی بسیاری از نواحی محروم به نیازهای اولیه بشری، حس خشم و درماندگی را در میان جوامع این کشور (به ویژه درحومه شهرها و نواحی روستایی) تشدید میکند. با این حال هندیها همچنان به عنوان یکی از میهندوستترین مردم جهان شناخته میشوند و با سرسختی برای پیشرفت و کامروایی میکوشند.
10. ایران چندمین کشور عصبانی جهان است؟
مایه افتخار نیست که بگوییم ایران نیز در لیست عصبی ترین کشور جهان نام برده شده. کشور زیبای ما با پتانسیل بینهایت برای شکوفایی، منابع سرشار و ملتی که در جهان نظیر ندارد، تحت تأثیر فشارهای داخلی و خارجی دستخوش چالشهای زیادی شده است.
چالشهای مداوم در دهههای متمادی که در طی چند سال اخیر شدت گرفتهاند، مشکلات فراوانی را برای ملت ایران به همراه داشتهاند. تنشها و جهتگیریهای سیاسی، تعصب در جنبههای مختلف، مشکلات اقتصادی و مسائل اجتماعی که ظاهراً قصد کوتاه آمدن ندارند، روی حس رضایت و امید ایرانیان اثر منفی فراوانی میگذارند. خشم و عدم رضایت (به ویژه در اقشار جوان جامعه)، بدبینی و تنگنای اقتصادی موجب شده اند تا بی اعصاب ترین کشور جهان را داشته باشیم.
11. بنین
بنین یکی از کشورهای غرب آفریقا است که به دلیل کم مساحت بودنش، اغلب اوقات زیر سایه نیجریه گیر میافتد. جالب است بدانید بسیاری از مردم در سراسر جهان، از وجود کشور بنین خبردار نیستند. با این اوصاف، عجیب نیست که این ملت، تبدیلب به مردم عصبی ترین کشور جهان شده باشند.
بنین مانند کشورهای کوچک گامبیا و توگو، یکی از مناطق نوار افریقای غربی با ساحلی کم وسعت است. این مملکت به عنوان یک کشور مارکسیست جا افتاده و اولین بار در سال 1975دولت مارکسیستی نام بنین را برای آن برگزید. درست مانند بسیاری از کشورهای مستعمره دیگر در افریقا، اشغالگران اروپایی مردم بومی را به حاشیههای کشور راندند. نادیده گرفته شدن میراث 700 ساله پادشاهی بنین، باعث شد تا در سال 1899 کشور فرانسه این منطقه را «داهومی فرانسوی» بنامد. تا سال 1960 بنین تحت حکومت استعماری قرار داشت و بالاخره در 1 آگوست این سال اعلام استقلال کرد.
تلاطم فراوان سیاسی و موقعیت در منطقه، استعمار طولانی و شدید، عدم فضای بیان و رشد در کشور، بنین را از سه نسل قبل تا به امروز، به یکی از عصبانی ترین کشورهای جهان تبدیل کرده است.
12. مراکش
اگر پای صحبت جوانان حوزه هند، مراکش و بنگلادش بنشینید، با گلایههای فراوان از خفقان و نبود پتانسیل پیشرفت در کشورشان روبرو خواهید شد. به گفته مراکشیهای نسل چهارم، دولت ناکارآمد این کشور به حدی در اداره کشور شکست خورده که سران مراکشی بدون استثنا فرزندان خود را به سمت اروپا و ایالات متحده «فراری میدهند».
طبق گفتههای مردم عادی، در مراکش خبری از حقوق بازنشستگی و مزایای سابقه کار نیست. بدون پارتی بازی شانس اشتغال پایین خواهد بود و خدمات اجتماعی، آورده کمی برای خانوادهها دارند. فرهنگ غالب در بسیاری از موارد زیر سؤال میرود و شرایط نابسامان، زندگی را ملال آور میکند. با این اوصاف، پاسخ بیش از 60 درصد مراکشیها به پرسش کیفیت زندگی منفیست و این کشور زیبا، متاسفانه در لیست عصبی ترین کشور جهان جا گرفته است.
سخن آخر
چالشهای سمج و سختیهای روزمره، حس آسایش و آرامش را از ملتها سلب میکنند و نام بسیاری از مناطق، به خصوص ملل خاورمیانه و جهان سوم را به عنوان عصبی ترین کشور جهان سر زبانها میاندازند.
مسیر تغییر، دشوار است و قطعاً با چالشهای مضاعف و فشارهای سنگینی همراه خواهد بود. اما زانوی خشم و غم بغل گرفتن، از ملتی که برچسب عصبانی ترین کشورهای جهان را خورده دردی دوا نمیکند. هنر در این است که تحت فشارهای مداوم، بر حفظ متانت و امید تمرکز داشته باشیم تا از لحظاتی که در این جهان فانی میگذرانیم، به بهترین نحو بهره ببریم. نور امید هنوز در این جهان وجود دارد؛ در لبخند یک عزیز، در زیباییهای زندگی و نور صبحگاهی که نوید از شروعی نو میدهد.
سؤالات متداول
چه عواملی باعث عصبانیت مردم در جهان میشود؟
عوامل مختلفی میتوانند در عصبانیت مردم در جهان نقش داشته باشند:
مشکلات اقتصادی: بیکاری، تورم، فقر و نابرابری اقتصادی؛
مشکلات سیاسی: بیثباتی سیاسی، فساد، جنگ و ناامنی؛
مشکلات اجتماعی: تبعیض، خشونت، بیعدالتی و عدم وجود فرصتهای برابر؛
مشکلات شخصی: مشکلات خانوادگی، مشکلات سلامتی، استرس و اضطراب.
بر اساس چه معیاری میتوان عصبیترین مردم جهان را تعیین کرد؟
معیارهای مختلفی برای تعیین عصبیترین مردم جهان وجود دارد، از جمله:
میزان استرس و اضطراب
میزان خشم و پرخاشگری
میزان رضایت از زندگی
چه راهکارهایی برای کاهش عصبی بودن وجود دارد؟
حل مشکل خشم ملی دشوار است اما غیرممکن نیست. با کوشش برای رفع مشکلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حل مسائلی مانند بیکاری، فقر و تبعیضهای نژادی و جنسیتی، میتوان در راستای کاهش عصبانیت و خشم قدم مؤثری برداشت.
بدترین هاتاریخ و فرهنگترین هاکشورها