فیلم های ممنوعه: 30 تا از فیلمهای ممنوعه جهان که نباید ببینید!
اگر فیلم باز هستید، احتمالا از تماشای فیلمهای ترسناک و اکشن حسابی لذت میبرید و همیشه به دنبال آثاری هستید که شما را پای جعبه جادو میخکوب کنند. اما گاهی پیش میآید که فیلمها، پا را از حد فراتر میگذارند و به مسائلی چنان تابو و آزاردهنده میپردازند که یکراست در لیست فیلم های ممنوعه کشورهای مختلف جا میگیرند. تعداد موارد لیست فیلمهای ممنوعه جهان به حد سوالبرانگیزی زیاد است. از پروژههای آوانگارد عجیب و غریب گرفته تا مستندهای بیسروته و فیلمهای ساختارشکن در این لیست وجود دارد.
فیلم های ممنوعه دنیا را میشناسید؟ در لیست امروز نجوافکت، با معرفی 30 مورد از فیلمهای ممنوعه جهان مهمان نگاه شما خواهیم بود. تصمیم با شماست که سراغ این فیلمها بروید یا خیر.
فیلم های ممنوعه که نباید ببینید
فیلم های ممنوعه که در ادامه نام میبریم، از جمله تکان دهندهترین آثار سینما به حساب میآیند. اگر وسوسه شدهاید که سراغ تماشای یکی از بدترین فیلم های ممنوعه جهان بروید، ابتدا لیست ما و توصیف هریک از فیلمها را بخوانید و بعد تصمیم بگیرید. این لیست از فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و جهان بر اساس امتیاز IMDb، از بالاترین تا کمترین امتیاز چیده شده است.
30. فیلم پرتقال کوکی (A Clockwork Orange)
- سال ساخت: 1971
- امتیاز IMDb: نمره 8.2
- رده سنی: +18
- ژانر: جنایی، علمی تخیلی
- کارگردان: استنلی کوبریک (Stanley Kubrick)
- بازیگران: مالکوم مکداول، پاتریک مگی، آدرین کوری و…
فیلم پرتقال کوکی که بر اساس کتابی به همین نام ساخته شده، مفاهیم جنجالبرانگیز زیادی را دربر میگیرد و از همین رو به عنوان یکی از فیلم های ممنوعه کوبریک معرفی میشود. پرتقال کوکی ماجرای جوان بزهکاری به نام الکس با بازی مالکوم مکداول (Malcolm McDowell) را روایت میکند که از هیچ جرمی ابایی ندارد و در نهایت به علت ارتکاب قتل بازداشت میشود. او برای تأدیب به یک برنامه توانبخشی آزمایشی فرستاده میشود تا حکمش تقلیل پیدا کند و در همین اثنا، زندگیاش دستخوش تغییراتی اساسی میگردد.
پرتقال کوکی به علت استفاده از صحنههای فوقالعاده خشن و غیراخلاقی، تا چندین دهه در کشورهایی از جمله برزیل، ایرلند، سنگاپور و آفریقای جنوبی در لیست ممنوعه ترین فیلم های جهان قرار گرفت. کوبریک و خانوادهاش بعد از انتشار فیلم، بارها تهدید به مرگ شدند و در نهایت پخش پرتقال کوکی به کل ممنوع شد. بعد از فوت کوبریک در سال 1999، فیلم مجددا روی پردهها رفت.
29. فیلم شیر صحرا (Lion of the Desert)
- سال ساخت: 1980
- امتیاز IMDb: نمره 8.2
- رده سنی: +15
- ژانر: تاریخی، حماسی، زندگینامهای، درام، جنگی
- کارگردان: مصطفی عقاد (Moustapha Akkad)
- بازیگران: آنتونی کوئین، الیور رید، راد استایگر و…
فیلم Lion of the Desert محصول مشترک لیبی و آمریکاست و در میان فیلمهای ممنوعه جهان قرار میگیرد. این فیلم که با نام عمر مختار هم شناخته میشود، درباره مردی به همین نام است که فرمانده مبارزات مردمی لیبی در برابر نیروهای ایتالیایی بود. اما فیلم در گیشه شکست خورد و در سال 1982 در ایتالیا ممنوع شد.
28. فیلم ویریدیانا (Viridiana)
- سال ساخت: 1961
- امتیاز IMDb: نمره 8.1
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، کمدی
- کارگردان: لوئیس بونوئل (Luis Buñuel)
- بازیگران: سیلویا پینال، فرانسیسکو رابال، فرناندو ری و…
یکی دیگر از فیلم های ممنوعه فیلم اسپانیایی-مکزیکی Viridiana محسوب میشود که تا حدود کمی بر اساس رمانی به نام Halma نوشته بنیتو پرز گالدوس (Benito Pérez Galdós) ساخته شده است. این فیلم برنده جایزه نخل طلای کن شد، اما در اسپانیا به دلیل نقدهایی که نسبت به کلیسای کاتولیک مطرح میکرد ممنوع شده بود. با این حال فیلم Viridiana در یک نظرسنجی در سال 2016، به عنوان بهترین فیلم اسپانیایی تمام دوران انتخاب شد.
27. فیلم جن گیر (The Exorcist)
- سال ساخت: 1973
- امتیاز IMDb: نمره 8.1
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک
- کارگردان: ویلیام فریدکین (William Friedkin)
- بازیگران: الن برستین، ماکس فون سیدو، لی جی. کاب و…
یکی دیگر از فیلمهای ممنوعه جهان که البته طرفداران زیادی هم دارد، فیلم ترسناک جن گیر محسوب میشود که بر اساس رمانی به همین نام نوشته ویلیام پیتر بلتی (William Peter Blatty) ساخته شده است. داستان آن درباره زنیست که دختر نوجوانش به تسخیر یک شیطان درآمده است و از دو کشیش درخواست کمک میکند. برخی از تماشاگران در حین تماشای فیلم The Exorcist به دلیل سکانسهای مشمئزکننده و وحشتناکش غش کردند و برخی دیگر حالشان به هم خورد! فیلم در آمریکا موفق بود و نامزد 10 جایزه اسکار شد. با این حال فیلم جن گیر در کشورهایی مانند تونس و بخشهایی از بریتانیا ممنوع شده بود.
26. فیلم زندگی برایان به روایت مانتی پایتان (Monty Python’s Life of Brian)
- سال ساخت: 1979
- امتیاز IMDb: نمره 8
- رده سنی: +15
- ژانر: کمدی سیاه
- کارگردان: تری جونز (Terry Jones)
- بازیگران: گراهام چپمن، جان کلیز، تری گیلیام و…
فیلم Life of Brian هم در میان فیلم های ممنوعه قرار میگیرد. داستان آن درباره یک مرد جوان اهل یهودیه به نام برایان کوهن است که در یک روز با عیسی مسیح به دنیا آمده است و او را با مسیح اشتباه میگیرند. این فیلم در زمان اکرانش در کشورهای مختلفی چون ایرلند و نروژ ممنوع شد و در بعضی کشورها مانند ایتالیا این ممنوعیت تا یک دهه نیز باقی ماند. اما فیلم زندگی برایان در بریتانیا و آمریکا حسابی معروف شد و به فروش خوبی دست یافت.
25. فیلم اونی بابا (Onibaba)
- سال ساخت: 1964
- امتیاز IMDb: نمره 7.9
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، ترسناک، تریلر، تاریخی
- کارگردان: کانتو شیندو (Kaneto Shindo)
- بازیگران: نوبوکو اوتاوا، جیتسوکو یوشیمورا، کی ساتو و…
نویسنده و کارگردان فیلم ترسناک اونیبابا، داستان یک زن و عروسش را به تصویر میکشد که برای زنده ماندن، سربازان را فریب میدهند و بعد از قتل آنها، اسلحه و وسایلشان را غارت میکنند. استفاده از صحنههای منافی عفت فراوان، خشونت و ابهام اخلاقی، سبب شد تا اونیبابا توسط انگلیس به عنوان یکی از ممنوعه ترین فیلم های جهان تحریم شود.
از سوی دیگر، گروه طرفداران اونیبابا نه تنها آن را یکی از فیلم های ممنوعه نمیدانند، بلکه معتقدند به خوبی حکایات بوداییست درباره مخرب بودن امیال انسانی را نمایش میدهد. تنها نکتهای که هم طرفداران و هم منتقدان مخالف درباره آن موافق هستند، استفاده بینقص از المانهای وحشتناک فرهنگ ژاپنی در فیلم است.
24. فیلم شیاطین (The Devils)
- سال ساخت: 1971
- امتیاز IMDb: نمره 7.7
- رده سنی: +18
- ژانر: کمدی سیاه، درام، زندگینامهای، تاریخی
- کارگردان: کن راسل (Ken Russell)
- بازیگران: ونسا ردگریو، الیور رید، دادلی ساتن و…
فیلم The Devils محصول مشترک بریتانیا و آمریکاست و نسخهای خیالی تاریخی از ظهور و سقوط اوربن گراندیه (Urbain Grandier)، کشیش کاتولیک قرن هفدهمی است که به جادوگری متهم شده بود. این فیلم به دلیل خشونت بیرحمانهاش در چندین کشور ممنوع شده بود. جالب است بدانید که فیلم شیاطین به مدت سی سال در کشور فنلاند ممنوع مانده بود، تا اینکه این ممنوعیت در سال 2001 برداشته شد.
23. فیلم هکسان (Häxan)
- سال ساخت: 1922
- امتیاز IMDb: نمره 7.6
- رده سنی: +15
- ژانر: مستند، فانتزی، ترسناک
- کارگردان: بنیامین کریستنسن (Benjamin Christensen)
- بازیگران: بنیامین کریستنسن، کلارا پونتوپیدان، اسکار استریبولت و…
فیلم مستند ترسناک هکسان که با الهام از Malleus Maleficarum و سایر آثار تاریخی ساخته شده، به ریشههای جادوگری در طی تاریخ میپردازد. نگاه علمی هکسان به تاریخ جادوگری با واکنش مثبت برخی بینندگان روبرو شد. اما کشورهای آلمان و ایالات متحده به دلیل استفاده از صحنههای شکنجه و منافی عفت، آن را در لیست فیلم های ممنوعه قرار دادند.
حتی برخی منتقدان اظهار داشتند که هکسان مفاهیم ضددینی، ضد روحانیت و شیطان پرستی را دنبال میکند. بعد از تحریم در ایالات متحده، فیلم مجددا با عنوان «جادوگری در طی تاریخ» (Witchcraft Through the Ages) در سال 1968 منتشر شد، اما نام آن همچنان در لیست فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و سایر کشورها باقی ماند.
22. فیلم آخرین وسوسه مسیح (The Last Temptation of Christ)
- سال ساخت: 1988
- امتیاز IMDb: نمره 7.5
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، مذهبی، حماسی
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی ( Martin Scorsese)
- بازیگران: ویلم دفو، هاروی کایتل، باربارا هرشی و…
یکی دیگر از فیلمهای ممنوعه جهان، فیلم مذهبی The Last Temptation of Christ محسوب میشود که اقتباسی از رمانی بحثبرانگیز به همین نام نوشته نیکوس کازانتزاکیس (Nikos Kazantzakis) است. داستان فیلم درباره زندگی مسیح و وسوسهها و احساسات مختلفیست که با آنها روبهرو میشود؛ احساساتی چون ترس، شک، افسردگی، بیزاری و شهوت. مسیحیان تصاویر این فیلم را کفرگویی میدانند و معتقدند بر اساس انجیل ساخته نشده است. در برخی کشورها مانند یونان، آفریقای جنوبی، ترکیه، مکزیک، شیلی و آرژانتین، فیلم آخرین وسوسه مسیح سالها ممنوع بود و با سانسور پخش میشد. این عنوان همچنان در فیلیپین و سنگاپور ممنوع است.
21. فیلم کشتار با اره برقی در تگزاس (The Texas Chain Saw Massacre)
- سال ساخت: 1974
- امتیاز IMDb: نمره 7.4
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک، اسلشر
- کارگردان: توبی هوپر (Tobe Hooper)
- بازیگران: مریلین برنز، پاول ای. پارتین، ادوین نیل و…
شاید طبق استانداردهای امروزی، فیلم کشتار با اره برقی در تگزاس نسبتا قابل تحمل به نظر بیاید، اما در زمان اکران به عنوان یکی از جنجالی ترین فیلم های ممنوعه شناخته شد. این فیلم در ژانر اسلشر ساخته شده و درباره پنج دوست است که حین سفر در تگزاس، بنزین تمام میکنند. چیزی نمیگذرد که همه آنها به دام صورت چرمی اره برقی به دست معروف و خانواده آدمخوارش میافتند.
این فیلم به دلیل استفاده از مضامین به شدت خشونتآمیز، انتقادهای فراوانی دریافت کرد و به گفته انجمن دستهبندی فیلم در انگلیس، انتشار آن در استرالیا و انگلیس ممنوع اعلام شده بود. به علاوه تا سالها پس از اکران در کشورهایی مانند آلمان، نروژ، ایرلند، سنگاپور، سوئد و ایسلند در لیست فیلم های ممنوعه باقی ماند. این مورد، تنها نمونه از فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و سایر کشورها در لیست امروز است که ارزش تماشا را دارد.
20. فیلم تسخیر (Possession)
- سال ساخت: 1981
- امتیاز IMDb: نمره 7.3
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، ترسناک، روانشناختی
- کارگردان: آندژی ژووافسکی (Andrzej Żuławski)
- بازیگران: ایزابل آجانی، سم نیل، هاینتس بننت و…
فیلم تسخیر اثر آندژی ژووافسکی، داستان یک جاسوس به نام مارک با بازی سم نیل (Sam Neill) و همسرش آنا با بازی ایزابل آجانی (Isabelle Adjani) را روایت میکند که در گیرودار طلاق از هم هستند. چیزی نمیگذرد که فیلم به یک اثر تکاندهنده با صحنههای خشونتآمیز تبدیل میشود. بازی ترسناک آجانی در صحنههای فروپاشی روانی آنا و سکانسهای وحشتناکی مانند سقط او در مترو، تسخیر را یکراست به جمع فیلم های سینمایی ممنوعه دنیا هدایت کردند.
به موجب روایت غیرمعمول و صحنههای نامناسب فراوان، تسخیر در لیست فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و جهان قرار گرفت. جالب است بدانید با وجود تمام تحریمها، این فیلم طرفداران خاص خودش را پیدا کرد که سبک خوفناک و اجرای قدرتمند بازیگران را میستایند.
19. فیلم قاتلین بالفطره (Natural Born Killers)
- سال ساخت: 1994
- امتیاز IMDb: نمره 7.2
- رده سنی: +18
- ژانر: اکشن، جنایی، عاشقانه
- کارگردان: الیور استون (Oliver Stone)
- بازیگران: وودی هرلسون، جولیت لوئیس، رابرت داونی جونیور و…
فیلم Natural Born Killers هم از فیلمهای ممنوعه جهان محسوب میشود که فیلمنامهاش بر اساس قصهای از کوئنتین تارانتینو (Quentin Tarantino) نوشته شده است. داستان آن درباره دو قربانی آسیبهای روانی در کودکیست که عاشق یکدیگر میشوند و قتلهای گسترده را با هم شروع میکنند. این فیلم در کشورهایی چون ایرلند و فیلیپین ممنوع بوده است.
18. فیلم آخرین تانگو در پاریس (Last Tango in Paris)
- سال ساخت: 1972
- امتیاز IMDb: نمره 6.8
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، عاشقانه
- کارگردان: برناردو برتولوچی (Bernardo Bertolucci)
- بازیگران: مارلون براندو، ماریا اشنایدر، ماریا میکی و…
یکی دیگر از فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و جهان، فیلم آخرین تانگو در پاریس محسوب میشود که به دلیل نمایش بیپردهاش از تجاوز با نقدهای زیادی مواجه شده است. داستان فیلم درباره مردیست که اخیرا همسرش را از دست داده و رابطهای را با یک زن پاریسی شروع میکند. این فیلم در رژیم فرانکو در اسپانیا تا دسامبر 1977 سانسور شده بود. دولت نظامی کشور شیلی هم فیلم Last Tango in Paris را برای نزدیک به سی سال ممنوع کرده بود. کشورهای دیگری که این عنوان را ممنوع کردند عبارتند از آرژانتین، کره جنوبی، سنگاپور و ونزوئلا.
17. فیلم کد داوینچی (The Da Vinci Code)
- سال ساخت: 2006
- امتیاز IMDb: نمره 6.6
- رده سنی: +15
- ژانر: رازآلود، تریلر
- کارگردان: ران هاوارد (Ron Howard)
- بازیگران: تام هنکس، اودره توتو، ایان مککلن و…
فیلم کد داوینچی بر اساس رمانی به همین نام نوشته دن براون (Dan Brown) ساخته شده است. داستان آن درباره استادی از دانشگاه هاروارد در رشته نمادگرایی مذهبی است که متهم اصلی یک قتل شده است. فیلم کد داوینچی با اینکه در غرب محبوب بود و به فروش خوبی رسید، اما در کشورهایی چون سوریه، بلاروس و لبنان ممنوع شده بود.
در اردن مقامات کشور با این ادعا که فیلم The Da Vinci Code خاطره شخصیتهای مسیحی و اسلامی را خدشهدار میکند و با حقیقتی که در انجیل و قرآن در مورد عیسی نوشته شده در تضاد است، آن را ممنوع کردند. در ایران هم به دلیل اعتراضاتی که توسط مسلمانان و مسیحیان درگرفت، این عنوان در لیست فیلم های سینمایی ممنوع در ایران قرار گرفت.
16. فیلم زولندر (Zoolander)
- سال ساخت: 2001
- امتیاز IMDb: نمره 6.5
- رده سنی: +12
- ژانر: کمدی
- کارگردان: بن استیلر (Ben Stiller)
- بازیگران: بن استیلر، اوون ویلسون، ویل فرل و…
فیلمی که با محوریت ترور نخستوزیر مالزی ساخته شود، اگر در لیست فیلم های ممنوعه قرار نگیرد جای تعجب خواهد داشت! یکی از فیلمهای کمدی سال 2001 به کارگردانی و بازیگری بن استیلر، درباره یک سوپرمدل کودن است. گروهی او را چیزخور میکنند و شستشوی مغزی میدهند تا سوءقصدی به جان نخستوزیر مالزی انجام بدهد.
زولندر در مالزی به شدت تحریم شد و کشور سنگاپور نیز در سال 2006 برای جلوگیری از بروز اختلاف با همسایه خود، این فیلم را ممنوع اعلام کرد. در حقیقت، هنگام اکران فیلم زولندر در آسیا، نام مالزی با نام یک منطقه فرعی به نام میکرونزیا جایگزین شد. به این ترتیب زولندر نه تنها به عنوان یکی از ممنوعه ترین فیلم های دنیا شهرت پیدا کرد، بلکه تعداد بیشترین سانسور را نیز به خود اختصاص داد.
15. فیلم مردان پشت خورشید (Men Behind the Sun)
- سال ساخت: 1988
- امتیاز IMDb: نمره 6.1
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، تاریخی، ترسناک، جنگی
- کارگردان: مو تون-فی (Mou Tun-fei)
- بازیگران: گانگ وانگ، سو گو، تی لونگ جین و…
فیلم هنگ کنگی Men Behind the Sun از لیست فیلم های سینمایی ممنوع در ایران نمایشی از اقدامات خشونتآمیز ارتش امپراتوری ژاپن در واحد 731 است؛ یک واحد محرمانه که آزمایشهای اجباری مرگباری روی افراد زنده انجام میداد. این فیلم به دلیل نمایش بیپرده خشونت با سانسورهای زیادی در سرتاسر جهان مواجه شده است و در کشورهایی چون استرالیا ممنوع شده بود.
14. فیلم من کنجکاوم – زرد (I Am Curious Yellow)
- سال ساخت: 1967
- امتیاز IMDb: نمره 6
- رده سنی: +15
- ژانر: درام، عاشقانه
- کارگردان: ویلگوت خومان (Vilgot Sjöman)
- بازیگران: ویلگوت خومان، لنا نیمان، بوریه آلشتت و…
فیلم سوئدی I Am Curious (Yellow) از فیلم های سینمایی ممنوع در ایران، در راستای فیلم دیگری از همین کارگردان به نام I Am Curious (Blue) محصول 1968 ساخته و منتشر شد. این فیلم سبک مستندگونهای دارد و درباره خود کارگردان است که میخواهد یک فیلم اجتماعی با بازی معشوقهاش بسازد؛ دختری جوان که دانشجوی تئاتر است و به مسائل اجتماعی علاقه زیادی دارد. فیلم من کنجکاوم هم در طول اکرانش با محدودیتها و سانسورهای زیادی مواجه شد و در ایالت ماساچوست آمریکا ممنوع شده بود.
13. فیلم خانه دست چپ (The Last House On The Left)
- سال ساخت: 1972
- امتیاز IMDb: نمره 5.8
- رده سنی: +18
- ژانر: جنایی، ترسناک، تریلر
- کارگردان: وس کریون (Wes Craven)
- بازیگران: ساندرا پیبادی، لوسی گرنتام، دیوید هس و…
فیلم خانه دست چپ، اولین فیلم حرفهای وس کریون به شمار میآید. داستان این فیلم درباره ماری کالینگوود با بازی ساندرا پیبادی (Sandra Peabody) و دوستش فیلیس با بازی لوسی گرانتام (Lucy Grantham) است که حین رفتن به کنسرت، با گروهی از گنگسترهای قاتل و شریر مواجه میشوند. قاتلان بعد از سر به نیست کردن دخترها، نادانسته وارد خانه ماری میشوند و والدین داغدار، انتقام سختی از آنها میگیرند.
فیلم خانه دست چپ به علت وجود صحنههای خونریزی و خشونت فراوان علیه زنان، در انگلیس و تعدادی از کشورهای دیگر در جمع ممنوعه ترین فیلم های تاریخ قرار گرفت. کشورهایی از جمله استرالیا نیز به حجم محتوای تکاندهنده و غیراخلاقی فیلم اعتراض داشتند و از انتشار آن جلوگیری کردند.
12. فیلم سالو یا 120 روز در سدوم (Salò, Or The 120 Days Of Sodom)
- سال ساخت: 1975
- امتیاز IMDb: نمره 5.8
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، سیاسی، ترسناک، هنری
- کارگردان: پییر پائولو پازولینی (Pier Paolo Pasolini)
- بازیگران: پائولو بوناچلی، گلورگیو کاتالدی، اوبرتو پائولو کوئینتاوال و…
یکی از معروفترین فیلم های ممنوعه که بعد از تحریم شدنش بیش از پیش به شهرت رسید، سالو (یا 120 روز در سدوم) است. این فیلم سادیستی در چهار بخش و تحت الهام از کمدی الهی دانته ساخته شده. داستان فیلم، درباره چهار مرد عیاش بیبندوبار و ثروتمند ایتالیایی در جمهوری فاشیست سالو است که 18 نوجوان را میربایند. سپس در مکانی مخفی و به دور از جوامع انسانی، به مدت چهار ماه نوجوانان را به بدترین شکل تحت شکنجه و آزار جسمی و روانی قرار میدهند.
سالو برای اولین بار در ایتالیا اکران شد و چیزی نگذشت که به دلیل صحنههای شکنجه خشونتآمیز و غیرقابل تحمل، قتل، اعمال منافی عفت و غیره در لیست ممنوعه ترین فیلم های جهان قرار گرفت. این فیلم همچنان در اکثر کشورهای جهان از جمله کانادا، استرالیا و نیوزیلند ممنوع است. گفته میشود بعد از انتشار این فیلم، افراد ناشناس پازولینیِ کارگردان را ربودند و پس از شکنجه فراوان به قتل رساندند. به گفته برخی منابع، شیوه کشته شدن پازولینی شباهت زیادی به روشهای اعدام مافیای ایتالیا داشت. در نهایت حقیقت پرونده قتل وی برملا نشد.
11. فیلم هولوکاست آدمخواران (Cannibal Holocaust)
- سال ساخت: 1980
- امتیاز IMDb: نمره 5.8
- رده سنی: +18
- ژانر: ماجراجویی، ترسناک، آدمخواری
- کارگردان: روجرو دئوداتو (Ruggero Deodato)
- بازیگران: رابرت کرمن، کارل گابریل یورک، فرانچسکا چاردی و…
فیلم هولوکاست آدمخواران درباره گروهی از فیلمسازان آمریکایی است که هنگام تهیه مستندی درباره قبایل بدوی آدمخوار در جنگلهای بارانی آمازون ناپدید میشوند. انسانشناسی به نام هارولد مونرو با بازی رابرت کرمن (Robert Kerman) موفق به یافتن گروه نمیشود، اما قوطی برجا مانده از فیلمهای آنها را مییابد. با وجود ماهیت خشونت آمیز و وحشتناک فیلمها، یک ایستگاه تلویزیونی آمریکایی تصمیم میگیرد آنها را روی آنتن بفرستد.
خشونت سنگین و به شدت واقعگرایانه در فیلم هولوکاست آدمخواران، باعث شد دئوداتو به جرم چندین فقره قتل بازداشت شود. وی بعدا از همه اتهامات تبرئه شد، اما فیلم او در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایتالیا، استرالیا، نروژ، ایالات متحده، فنلاند و سنگاپور در لیست فیلم های ممنوعه قرار گرفت.
10. فیلم به گورت تف می کنم (I Spit on Your Grave)
- سال ساخت: 1978
- امتیاز IMDb: نمره 5.6
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک، تریلر
- کارگردان: میر زارچی (Meir Zarchi)
- بازیگران: کامیل کیتون، ارون تابور، ریچارد پیس و…
فیلم I Spit on Your Grave که نام اولش روز زن (Day of the Woman) بود، یکی دیگر از آثار آمریکایی در لیست فیلم های ممنوعه است. داستان فیلم درباره زنی نویسنده است که سعی دارد از 4 مردی که به او تجاوز کردهاند و تا مرز مرگ او را بردهاند، انتقام بگیرد. این فیلم به دلیل نمایش بیپرده خشونت و تجاوز با نقدهایی روبهرو شد.
با اینکه فیلم به گورت تف می کنم یکی از بدترین فیلمهای تاریخ سینما به حساب میآید، اما طرفداران خودش را دارد و به اثری کالت تبدیل شده است. این فیلم در کشورهای مختلفی مانند ایرلند، نروژ، ایسلند و آلمان غربی به دلیل خشونت بیپرده در برابر زنان ممنوع شد. کانادا هم در ابتدا نمایش آن را ممنوع کرده بود، اما در دهه 1990 این ممنوعیت را برداشت.
9. فیلم هاستل 2 (Hostel: Part II)
- سال ساخت: 2007
- امتیاز IMDb: نمره 5.5
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک
- کارگردان: الی راث (Eli Roth)
- بازیگران: لورن جرمن، راجر بارت، هتر ماتارازو و…
قسمت دوم فیلم هاستل به کارگردانی الی راث، پیرو اولین قسمت آن ساخته شد و همانطور که انتظار میرفت، به یکی از فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و کشورهای مختلف تبدیل گردید. داستان فیلم حول چند دختر هنرجوی آمریکایی میگردد که در رم تحصیل میکنند. افرادی نامعلوم آنها را با وعدههای توخالی به اسلواکی دعوت میکنند، سپس آنها را میربایند و به سازمانی سری میبرند. در این سازمان مخوف، مشتریان ثروتمند به گروهی از جلادان خشن مبالغ هنگفتی پرداخت میکنند تا در ازای آن به تماشای شکنجه و کشته شدن مردم بنشینند.
هاستل 2 بعد از اکران در کشورهای متعددی از جمله آلمان و نیوزیلند ممنوع شد. به علاوه در سال 2007، سیاستمداران انگلیسی اظهار داشتند که تصاویر به صحنه کشیده شده در این فیلم ماهیتی فوقالعاده غیراخلاقی دارند و پخش و تماشای آن، غیرقانونی اعلام شد.
8. فیلم قاتل مته ای (The Driller Killer)
- سال ساخت: 1979
- امتیاز IMDb: نمره 5.2
- رده سنی: +18
- ژانر: درام، ترسناک، تریلر، اسلشر، کمدی سیاه
- کارگردان: ایبل فرارا (Abel Ferrara)
- بازیگران: ایبل فرارا، کارولین مارز، بیبی دی و…
یکی دیگر از فیلمهای ممنوعه جهان، فیلم آمریکایی The Driller Killer محسوب میشود. داستان آن درباره هنرمندی مشکلدار در نیویورک است که به خاطر استرس دیوانه میشود و افراد مختلف را با یک مته برقی به قتل میرساند. این فیلم هم حاوی خشونتهای شدیدیست و در بریتانیا با سانسورها و ممنوعیتهایی همراه شده بود.
7. فیلم کانیبال فرکس (Cannibal Ferox)
- سال ساخت: 1981
- امتیاز IMDb: نمره 5.1
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک، ماجراجویی
- کارگردان: اومبرتو لنتسی (Umberto Lenzi)
- بازیگران: جووانی لومباردو رادیچه، لورن د سل، دانیلو ماتی و…
در لیست فیلمهای ممنوعه جهان باید به فیلم ایتالیایی Cannibal Ferox نیز اشاره کنیم که در زمان اکرانش، کمپانی عرضهکننده آن در آمریکا ادعا میکرد که خشنترین فیلم ساخته شده باشد. همچنین این فیلم ظاهرا در 31 کشور ممنوع شده است که البته شک و شبهههایی نسبت به این ادعا وجود دارد. داستان آن درباره سه دوست و مواجهه آنها با موضوع آدمخواری است.
6. فیلم یک فیلم صربستانی (A Serbian Film)
- سال ساخت: 2010
- امتیاز IMDb: نمره 4.9
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک، رازآلود، تریلر
- کارگردان: سرجان اسپاسوویچ (Srđan Spasojević)
- بازیگران: سرجان تودورویچ، سرگی ترایفانوویچ، یلنا گاوریلویچ و…
یک فیلم صربستانی به کارگردانی اسپاسوویچ، درباره یک بازیگر بازنشسته به نام میلوس است که به مشکلات مالی فراوانی برمیخورد. یک کارگردان به او پیشنهاد بازی در فیلمی را میدهد، به این شرط که بدون اطلاع از جزئیات، قرارداد آن را امضا کند. چیزی نمیگذرد که میلوس متوجه میشود با فیلمی پر از مضامین مشمئزکننده و غیراخلاقی روبروست. یک فیلم صربستانی در بسیاری از کشورها به عنوان یکی از بدترین فیلم های ممنوعه در ژانر بهرهکشی و خشونت، تحریم شد. این فیلم در کشورهایی مانند آلمان، برزیل، مالزی، اسپانیا و نروژ همچنان در لیست فیلم های توقیف شده جهان باقی مانده و منتقدان آن را یکی از بدترین فیلمها در تاریخ سینما توصیف کردهاند.
5. فیلم نکرومانتیک (Nekromantik)
- سال ساخت: 1988
- امتیاز IMDb: نمره 4.8
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک، وحشت جسمانی
- کارگردان: یورگ بوتگرایت (Jörg Buttgereit)
- بازیگران: داکتاری لورنز، بئاتریس مانوسکی، هارالد لوند و…
فیلم Nekromantik هم در میان فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و سایر نقاط جهان محسوب میشود و همواره فیلم چالشبرانگیزی بوده است. اما کم کم تبدیل به اثری کالت شد و حالا طرفداران خاص خودش را دارد. داستان آن درباره مردیست که جنازهای را به خانهاش میبرد.
4. فیلم گروتسک (Grotesque)
- سال ساخت: 2009
- امتیاز IMDb: نمره 4.7
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک، تریلر
- کارگردان: کوجی شیرایشی (Kōji Shiraishi)
- بازیگران: سوگومی ناگاساوا، هیروآکی کاواتسوره، سیگهئو اوساکو و…
گروتسک یکی از فیلم های ممنوعه ساخت ژاپن است که داستان یک پزشک دیوانه با روانی بیمار را روایت میکند. او یک زوج را میرباید و آنها را وادار به انجام بازیهای شکنجهگونه عجیبی میکند تا ذره ذره امید خود به زندگی را از دست بدهند. صحنههای این فیلم حاوی خشونت فراوان و شکنجههایی وحشیانه هستند که باعث شدند گروتسک به محض اکران، توسط انجمن دستهبندی فیلم بریتانیا در زمره فیلمهای ممنوعه جهان قرار بگیرد. به گفته BBC، برخلاف فیلمهای دیگر ژانر وحشت مانند «اره» و «هاستل» که با محوریت شکنجه ساخته شدهاند، گروتسک از هیچ ساختار و توسعه شخصیتی برخوردار نیست. در نتیجه به عنوان یک فیلم بیسروته، تطابقی با استانداردهای جهانی سینما ندارد.
3. فیلم ردپای مرگ (Traces Of Death)
- سال ساخت: 1993
- امتیاز IMDb: نمره 4
- رده سنی: +18
- ژانر: مستند، ترسناک
- نویسنده: دامون فاکس (Damon Fox)
- بازیگران: دامون فاکس، ماریتزا مارتین مونز، امیلیو نونز و…
ردپای مرگ، یک مستند شوکهکننده است که بر اساس فیلم تکاندهنده اسناف فرقهای چهره مرگ (Faces of Death) ساخته شده. چیزی که ردپای مرگ را به یکی از فیلم های سینمایی ممنوع در ایران و سایر کشورها تبدیل کرد، استفاده از صحنههای خشونتآمیز و مرگهای واقعی بود. همانطور که انتظار میرفت، انجمن سینمای بریتانیا این اثر را به دلیل اینکه هیچ هدف آموزشی، آگاهسازی یا محتوای مفید دیگری دربر نداشت، در زمره فیلم هایی که نباید دید قرار داد.
فیلم ردپای مرگ و نسخههای بعدی آن، توسط مقامات استرالیا به عنوان ممنوعه ترین فیلم های جهان تحریم شدند. طبق بیان دولت استرالیا، این فیلمها با ارزشهای اخلاقی، عرف و استانداردهای انسانی چنان مغایرت دارند که هیچ فرد عاقل و بالغی نبایست وقت خود را صرف آنها کند.
2. فیلم هزارپای انسانی 2 (The Human Centipede 2)
- سال ساخت: 2011
- امتیاز IMDb: نمره 3.8
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک، روانشناختی، وحشت جسمی
- کارگردان: تام سیکس (Tom Six)
- بازیگران: لارنس آر. هاروی، اشلین ینی، مدی بلک و…
هرکسی که فیلمهای هزارپای انسانی را دیده باشد، به خوبی دلیل قرار گرفتن آنها در لیست فیلم های ممنوعه تاریخ سینما را میداند. جنجالیترین اثر در این مجموعه یعنی فیلم هزارپای انسانی 2، به کارگردانی تام سیکس در سال 2011 منتشر شد. داستان فیلم درباره مردی عقب افتاده است که علاقهای افراطی به مفهوم هزارپای انسانی پیدا میکند و میکوشد خود یک هزارپا بسازد.
این فیلم به دلیل وجود صحنههای شوکهکننده و منزجرکننده فراوان، در انگلیس و کشورهای دیگر تحریم شد. به گفته انجمن سینما، حتی با سانسورهای فراوان نیز نمیشد فیلم را برای نمایش عموم آماده کرد. با تمام این اوصاف، در نهایت هزارپای انسانی 2 بعد از ویرایش سنگین منتشر شد، اما همچنان در نیوزیلند در لیست فیلم های ممنوعه باقی ماند.
1. فیلم زیرزمین آگوست (August Underground)
- سال ساخت: 2001
- امتیاز IMDb: نمره 3.5
- رده سنی: +18
- ژانر: ترسناک
- کارگردان: فرد ووگل (Fred Vogel)
- بازیگران: فرد ووگل، آلن پیترز، کایل دیلمن و…
کارگردان یکی از فیلم های سینمایی ممنوعه دنیا به نام زیرزمین آگوست، به عنوان نقش اول یعنی پیتر در داستان ظاهر میشود. او به همراه فیلمبردار ناشناسش، از ربودن و شکنجه افراد در روستای خودشان فیلم اسناف تهیه میکنند. زیرزمین آگوست در ژانر ویدیوی پیدا شده (Found footage) ساخته شده و صحنههای شکنجه و خشونت آن بسیار واقعگرایانه به تصویر کشیده شدهاند. استفاده از مضامین منافی عفت، تماشای آن را غیرقابل تحمل میکند.
زیرزمین آگوست به عنوان یکی از بدترین فیلم های ممنوعه و سادیستی، هیچ کاربرد دیگری به جز خلق تصاویر دردناک و شنیع ندارد. هنگام انتشار فیلم در کانادا، ووگل به جرم تولید محتوایی با مصادیق مجرمانه بازداشت شد و اثر او در لیست فیلم های ممنوعه در دنیا قرار گرفت.
چرا فیلم های ممنوعه در جهان توقیف می شوند؟
اهداف و ایدههای متعددی در پس ساخت فیلمهای ممنوعه وجود دارند. برخی سازندگان برای جلب توجه، ساختارشکنی، پرداختن به تابوها یا صرفا خراش کشیدن روی روح و روان بیننده به ساخت فیلمهای خشن، مریض و غیراخلاقی میپردازند. فیلمهای ممنوعه جهان به دلایل مختلف در بسیاری از کشورهای جهان تحریم میشوند. اهانت به ارزشهای ملی، دینی و مذهبی، تخطی از مرزهای اخلاقی، خشونت غیرقابل قبول و وحشیگری، رایجترین دلایل ممنوع شدن این فیلمها هستند. به ادعای سازندگان، این آثار به بهانه «نمایش رذالتهای انسانی» ساخته میشوند، اما هدف و کاربردی جز بد کردن حال مخاطبان ندارند.
کلام آخر
همانطور که اشاره داشتیم، دقیقا مشخص نیست فیلم های ممنوعه با چه هدفی ساخته میشوند. برخی متعقدند این دسته از آثار، نمایانگر وحشیگری خوی انسانی هستند و بعضی دیگر، آنها را محتوای تکان دهنده و بیارزش میدانند. در لیست امروز، نگاهی به فیلمهای ممنوعه جهان و دلیل تحریم آنها در کشورهای مختلف داشتیم.
حالا به شما بستگی دارد که تصمیم بگیرید وقت گرانبها را به تماشای این فیلمها بگذرانید یا از خیر آنها بگذرید و سراغ پیشنهادهای ارزشمندتری بروید! به نظر شما جای کدام فیلم های سینمایی ممنوعه دنیا در لیست امروز خالی بود؟ بدترین و مریض ترین فیلم ممنوعه که تا به حال تماشا کردهاید چیست؟ منتظر نظرات شما هستیم!
سوالات متداول
ممنوع ترین فیلم در بین کشور های مختلف کدام است؟
فیلم چهره مرگ که در 46 کشور جهان تحریم شده، ممنوعه ترین فیلم در بین کشورهای مختلف به حساب میآید.
جدید ترین فیلم در لیست مجموعه آثار ممنوعه جهان کدام است؟
جدیدترین فیلمها در بین آثار ممنوعه جهان شامل آثار زیر هستند:
The Interview (2014)
Midsommar (2019)
Raw (2016)
سالها پیش دو نوجوان به نامهای شاهرخ و سمیه پس از تماشای فیلم زیبای «قاتلین بلفطره» و تاثیر از ان دست به جنایت عجیب و وحشتناکی زدند.