بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی [15 خواننده برتر]
خوانندههای زن ایرانی خصوصا قبل از انقلاب فعالیت و شهرت زیادی داشتند و بسیاری از آنها بعد از ممنوع شدن صدای زنان، از عرصه موسیقی کنار گذاشته شدند. با این حال برخی از بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی بعد از انقلاب هم فعالیت خودشان را در خارج از کشور ادامه دادند و در میان مردم همچنان محبوب بودند. در ادامه با معرفی 15 نفر از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم همراه ما باشید.
بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی با قدرت صدای بالا و اجراهای شگفتانگیزشان به شهرتی جهانی رسیدند. در این مطلب از نجوافکت 15 نفر از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم را معرفی میکنیم.
بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی
در ادامه 15 نفر از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم را معرفی میکنیم.
1. هایده
- تاریخ تولد: 21 فروردین 1321
- محل تولد: تهران، ایران
- تاریخ وفات: 30 دی 1368 (47 سالگی)
- سالهای فعالیت: از 1347 تا 1368
- سبک: موسیقی سنتی ایرانی، موسیقی پاپ ایرانی
اغلب افراد خوش صدا ترین خواننده زن ایرانی قدیمی را هایده میدانند که به خاطر صدای اپرایی و آلتوییاش در میان مردم به شهرت زیادی رسیده بود و نام واقعیاش معصومه ددهبالا است. این هنرمند حدود دو دهه فعال بود و بیش از 200 آهنگ منتشر کرد. هایده که از خوش صداترین خواننده های ایرانی زن به حساب میآید، کار حرفهای را از 1347 و با اجرا در برنامه رادیویی گلها شروع کرد. در سال 1398 این هنرمند از سمت شورای لس آنجلس به عنوان میراث جامعه ایرانی معرفی شد و به همین دلیل از بهترین خوانندگان بینالمللی هم به حساب میآید.
2. گوگوش
- تاریخ تولد: 15 اردیبهشت 1329 (74 سال)
- محل تولد: تهران، ایران
- شروع فعالیت: از 1338 تا 1357 / از 1379 تا کنون
- سبک: پاپ ایرانی
فائقه آتشین با نام هنری گوگوش از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم محسوب میشود که به او لقب شاه ماهی موسیقی ایران را دادهاند. گوگوش در موسیقی پاپ ایران تاثیر بسزایی داشته است و قبل از انقلاب در چند فیلم نیز بازی کرده بود. او بعد از انقلاب تا سال 1379 در ایران مانده بود و اجازه فعالیت نداشت، تا اینکه در نهایت به آمریکا رفت و کار خوانندگی را دوباره شروع کرد. گوگوش که از مشهورترین خوانندگان زن ایرانی دهه 40 و 50 به حساب میآید، کنسرتهای زیادی در سرتاسر جهان برگزار کرده است و پا بر صحنه سالنهای مهمی گذاشته است.
3. حمیرا
- تاریخ تولد: 26 اسفند 1323 (79 سال)
- محل تولد: تهران، ایران
- شروع فعالیت: از سال 1344
- سبک: سنتی، پاپ، تلفیقی
در لیست اسامی خواننده های قدیمی زن ایرانی به پروانه امیر افشاری رسیدیم که با نام هنری حمیرا شناخته میشود. این هنرمند فعالیتش را در سال 1344 و با انتشار آهنگی به نام صبرم عطا کن شروع کرد و مورد توجه همگان قرار گرفت. صدای حمیرا در گستره آلتو قرار میگیرد و قابلیت سوپرانو از ابتدا زیر تا بم را هم دارد.
این هنرمند از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم اصالتا آذری است و از کودکی به آواز خواندن علاقه داشت. حمیرا در اوایل دوران کاریاش با پرویز یاحقی، آهنگساز معروف ایرانی ازدواج کرد و در شش سال دوران ازدواجشان، آهنگهای ماندگاری را با یکدیگر منتشر کردند که در لیست برترین اهنگ خواننده های زن ایرانی قدیمی قرار میگیرند.
4. مهستی
- تاریخ تولد: 25 آبان 1325
- محل تولد: تهران، ایران
- تاریخ وفات: 4 تیر 1386 (60 سالگی)
- سالهای فعالیت: از 1345 تا 1386
- سبک: موسیقی سنتی ایرانی، موسیقی پاپ ایرانی
خدیجه یا افتخار ددهبالا که با نام هنری مهستی شناخته میشود، یکی دیگر از خوانندگان زن معروف قبل از انقلاب ایران است که حدود چهار دهه در این حوزه فعالیت داشت و بیشتر از 200 آهنگ اجرا کرد. مهستی که خواهر کوچکتر هایده، یکی دیگر از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم بود، در ابتدا توسط اکبر گلپایگانی (گلپا)، خواننده قدیمی ایرانی، کشف شد و در 20 سالگی اولین آهنگ خود را با نام آنکه دلم را برده خدایا منتشر کرد.
5. قمرالملوک وزیری
- تاریخ تولد: سال 1284
- محل تولد: قزوین، ایران
- تاریخ وفات: 14 مرداد 1338 (54 سالگی)
- سالهای فعالیت: از 1302 تا 1338
- سبک: موسیقی سنتی ایرانی
قمرالملوک وزیری از خوانندگان زن موسیقی سنتی قدیمی ایران محسوب میشود که نام اصلیاش قمرخانم سید حسینخان بود. او اولین زن ایرانی بود که بدون حجاب به روی صحنه رفت و در زمان خودش شهرت بسیاری داشت. به این هنرمند از بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی لقب هزاردستان آواز ایران را دادهاند و از تاثیرگذارترین خوانندگان ایرانی است.
6. مرضیه
- تاریخ تولد: 1 فروردین 1303
- محل تولد: تهران، ایران
- تاریخ وفات: 21 مهر 1389 (86 سالگی)
- سالهای فعالیت: از 1321 تا 1389
- سبک: موسیقی سنتی ایرانی
در لیست اسامی خواننده های قدیمی قبل از انقلاب زن به خدیجه اشرفالسادات مرتضایی با نام هنری مرضیه رسیدیم که در هنرستان موسیقی درس خوانده بود و از کودکی به هنر علاقه داشت. او در سال 1321 با آموزشهای اسماعیل مهرتاش به طور جدی فعالیتش را شروع کرد و در تئاتر نیز فعالیت داشت. او بعد از انقلاب تا سال 1373 در ایران مانده بود تا اینکه در نهایت به فرانسه رفت و فعالیتش را از سر گرفت. از آثار معروف مرضیه میتوانیم به آهنگهای رفتم که رفتم و مثل مهتاب اشاره کنیم.
7. دلکش
- تاریخ تولد: 3 اسفند 1303
- محل تولد: بابل، ایران
- تاریخ وفات: 11 شهریور 1383 (79 سالگی)
- سالهای فعالیت: از 1323 تا 1357
- سبک: سنتی، فولکلور، پاپ
دلکش هم از بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی محسوب میشود که نام اصلیاش عصمت باقرپور بابلی بود و القاب بانوی حنجره طلایی و آتش کاروان هنر را به او داده بودند. او به دو زبان فارسی و مازندرانی میخواند و با نام مستعار نیلوفر هم چند ترانه نوشته بود که از میان آنها میتوانیم به آهنگ ساز شکسته اشاره کنیم. او از کودکی استعدادش را نشان داده بود و در 17 سالگی کشف شد و به رادیو راه پیدا کرد. دلکش بعد از انقلاب خوانندگی را به طور کامل کنار گذاشت و در نهایت در سال 1383 در تهران از دنیا رفت.
8. شکیلا
- تاریخ تولد: 13 اردیبهشت 1341 (62 سال)
- محل تولد: تهران، ایران
- شروع فعالیت: از سال 1368
- سبک: پاپ، سنتی، موسیقی ملل
شکیلا یکی دیگر از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم محسوب میشود که نام اصلیاش شکیلا محسنی صداقت است. او برنامههای زیادی را به زبانهای فارسی، ترکی، انگلیسی، هندی، اسپانیایی، کردی و لری اجرا کرده است و از خوانندگان ایرانی با شهرت جهانی به حساب میآید. آهنگهای شکیلا اغلب مضامینی در مورد معنویت، عشق، صلح و بیداری دارند و از اعضای رسمی رایگیری در جوایز گرمی هم هست. او در 9 سالگی کارش را در ایران شروع کرد، اما اولین آلبومش در نام کمی با من مدارا کن در سال 1370 منتشر شد.
9. لیلا فروهر
- تاریخ تولد: 4 اسفند 1337 (65 سال)
- محل تولد: اصفهان، ایران
- شروع فعالیت: از سال 1344
- سبک: پاپ فارسی، فیوژن
یکی دیگر از قدیمی ترین و بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی، لیلا فروهر است که کارش را از 5 سالگی و بازیگری شروع کرد. این هنرمند پرطرفدار قبل از انقلاب در بیش از 45 فیلم ایرانی بازی کرده بود و بعد از مهاجرت به آمریکا، تمرکزش را بر خوانندگی گذاشت و بیشتر از 20 آلبوم موسیقی منتشر کرده است. لیلا فروهر در کشورهای دیگری چون تاجیکستان و افغانستان هم حسابی معروف است و طرفداران زیادی دارد.
10. پوران
- تاریخ تولد: 15 بهمن 1312
- محل تولد: تهران، ایران
- تاریخ وفات: 12 مهر 1369 (56 سالگی)
- سالهای فعالیت: از 1330 تا 1360
- سبک: سنتی، پاپ
فرحدخت عباس خاقانی از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم قبل از انقلاب است که در ابتدا با نام بانوی ناشناس، سپس با نام بانو شاپوری و در نهایت نام مستعار پوران وارد صنعت موسیقی شد. او در هنرستان عالی موسیقی درس خوانده و از شاگردان عباس شاپوری بود و در سال 1331 به رادیوی ایران راه پیدا کرد.
این هنرمند معروف بعد از مدتی به برنامه گلها راه پیدا کرد و به شهرت بیشتری رسید. در سال 1339 نیز وارد سینما شد و در چند فیلم نیز بازی کرد. پوران بعد از انقلاب از ایران خارج شد و فعالیت کمی در عرصه خوانندگی داشت. در نهایت در دهه 1360 به ایران برگشت و در سال 1369 از دنیا رفت.
11. سیما بینا
- تاریخ تولد: 14 دی 1323 (79 سال)
- محل تولد: خراسان جنوبی، ایران
- شروع فعالیت: از سال 1349
- سبک: محلی
در لیست اسم خواننده های قدیمی زن باید به سیما بینا هم اشاره کنیم که نوازنده دف و سه تار، نقاش، پژوهشگر و آهنگساز هم هست. او از کودکی تحت آموزشهای پدرش، احمد بینا قرار گرفت و در طول دوران کاریاش، تحقیقات گستردهای در مورد موسیقی نواحی ایرانی و خصوصا موسیقی محلی خراسان انجام داده است. سیما بینا از 9 سالگی به رادیو ایران راه پیدا کرد و کارش را به طور جدی شروع کرد. این هنرمند اولین زن ایرانیست که بعد از انقلاب توانست کلاس آواز برگزار کند و همچنین اولین زنیست که بعد از انقلاب فرصت اجرای کنسرت در تالار وحدت را پیدا کرد.
12. سیمین غانم
- تاریخ تولد: 22 فروردین 1323 (79 سال)
- محل تولد: مازندران، ایران
- شروع فعالیت: از سال 1347
- سبک: پاپ ایرانی، سنتی ایرانی
سیمین غانم از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم محسوب میشود که همچنان نیز فعال است. او از 9 سالگی خوانندگی را در جشنهای مدرسه شروع کرد و در مسابقههای آموزشگاههای ایران در رشته آواز، نفر اول شد. این هنرمند محبوب در سال 1347 توانست آهنگ موج خروشان را در تلویزیون اجرا کند و از سال 1348 فعالیت حرفهای خودش را شروع کرد. شباهت صدای سیمین غانم به دلکش باعث شهرت این هنرمند شد و آهنگسازان مطرحی چون بابک بیات و فریبرز لاچینی از او حمایت کردند. از آهنگهای معروف او میتوانیم به آهنگهای سیب، پرنده، مرد من، از تو تنها شدم و قلک چشات اشاره کنیم.
13. الهه
- تاریخ تولد: سال 1313
- محل تولد: تهران، ایران
- تاریخ وفات: 24 مرداد 1386 (73 سالگی)
- سالهای فعالیت: از دهه 1330 تا 1363
- سبک: موسیقی سنتی و کلاسیک ایرانی
بهار غلامحسینی با نام هنری الهه از بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی بود که از کودکی به آوازخوانی علاقه داشت و از طریق داوود پیرنیا، بنیانگذار برنامه گلها، وارد عرصه موسیقی شد. در سال 1334 نیز با بازی در فیلم آخرین شب به سینما راه یافت. او با اجرای آهنگ معروف رسوای زمانه در رادیو به شهرت رسید و به مدت 15 سال از خوانندگان اصلی برنامه گلها بود. او بعد از انقلاب به آمریکا رفت و گهگاه کنسرتهایی هم در خارج از ایران برگزار میکرد. تنها آلبوم او بعد از انقلاب با نام ساقی در سال 1363 منتشر شد و خصوصا قطعه رفته از این آلبوم مورد توجه قرار گرفت.
14. مرجان
- تاریخ تولد: 22 تیر 1327
- محل تولد: تهران، ایران
- تاریخ وفات: 17 خرداد 1399 (72 سال)
- سالهای فعالیت: از 1355 تا 1399
- سبک: پاپ
شهلا صافیضمیر با نام هنری مرجان، خواننده و بازیگر قبل از انقلاب بود که اولین بار با فیلم دنیای پرامید در سال 1348 به سینما راه یافت. او بعد از بازی در چند فیلم، به عرصه موسیقی وارد شد و شهرت بیشتری پیدا کرد. استعداد او توسط همسر دومش، فریدون ژورک، کشف شد و در نهایت بابک بیات صدای او را در جمعی خانوادگی شنید و او را تشویق کرد تا به خوانندگی روی بیاورد.
او تحت آموزشهایی از بابک بیات، واروژان و پرویز مقصدی قرار گرفت و نخستین آهنگی که از او در رادیو پخش شد، ترانه دو دونه با آهنگسازی پرویز مقصدی و تنظیم واروژان بود. مرجان بعد از انقلاب و اواخر دهه هفتاد از ایران خارج شد و به فعالیتش ادامه داد.
15. رامش
- تاریخ تولد: 22 آبان 1325
- محل تولد: تهران، ایران
- تاریخ وفات: 8 آذر 1399 (74 سال)
- سالهای فعالیت: از 1343 تا 1385
- سبک: سنتی، پاپ، جاز، فانک، راک
آذر محبی تهرانی با نام هنری رامش از معروف ترین خوانندگان زن ایرانی قدیم بود که در سبکهای مختلفی اجرا میکرد. او بعد از آشنایی با عطاءالله خرم در یک مهمانی وارد عرصه موسیقی شد و اولین بار آهنگ پرستو جان از او در رادیو گلها پخش شد. از محبوبترین آهنگهای رامش میتوانیم به ترانه رودخونهها اشاره کنیم که از ساختههای صادق نجوکی بود. رامش بعد از انقلاب بعد از 15 سال سکوت، در سال 1374 آلبوم جهان سوم را در آمریکا منتشر کرد و در سال 1381 آلبوم دیگری به نام رومی با همکاری داریوش اقبالی و فرامرز اصلانی داشت.
کلام آخر
در این مطلب 15 نفر از بهترین خواننده های زن قدیمی ایرانی را معرفی کردیم. شما طرفدار کدام یک از این هنرمندان هستید؟ در قسمت نظرات همراه ما باشید.
سوالات متداول
بهترین خوانندگان زن ایرانی قدیمی چه کسانی هستند؟
هایده، گوگوش، حمیرا، مهستی، قمرالملوک وزیری و...
چه خوانندگان زن ایرانی قبل از انقلاب شهرت داشتند؟
مرضیه، دلکش، پوران، الهه، مرجان و...