بهترین کارتون های قدیمی: معرفی 20 تا از انیمیشن های قدیمی و خاطره انگیز
در دهههای 60 و 70 انیمیشنهای خارجی زیادی از تلویزیون ایران پخش شدند که اکثر آنها انیمههای ژاپنی بودند. به لطف این انیمیشن های قدیمی، ما میتوانستیم در دنیای خیال کودکی غرق شویم و داستانهای جذابی را دنبال کنیم. اگر شما هم از کودکان دهه 60 و 70 هستید، در ادامه بهترین کارتون های قدیمی را معرفی میکنیم.
بهترین کارتون های قدیمی را خاطرتان هست؟ اگر به دنبال کارتونهای جذاب کودکیتان هستید، با معرفی خاطره انگیزترین انیمیشن های قدیمی همراه ما در نجوافکت باشید.
بهترین کارتون های قدیمی
در ادامه 20 تا از برترین انیمیشن های قدیمی را به ترتیب امتیاز IMDb، از کمترین تا بالاترین امتیاز، معرفی میکنیم.
20. کارتون میو میو عوض میشه (!Pokonyan)
- سالهای پخش: 1993 تا 1995
- امتیاز IMDb: نمره 5.8
- ژانر: ماجراجویی، کمدی
- کشور سازنده: ژاپن
یکی از بهترین کارتون های قدیمی Pokonyan! نام داشت که در ایران با نام میو میو عوض میشه پخش شد. این انیمیشن 170 قسمتی در دهه 1990 خیلی محبوب بود و بچهها عاشق کاراکتر اصلی آن که ترکیبی از یک گربه و یک راکون است، بودند. میو میو موجود کوچک جالبیست که دختری به نام ایمی او را در کوله پشتیاش پیدا میکند. این موجود بامزه از قدرتهایش استفاده میکند تا رویاهای ایمی را تبدیل به ماجراجوییهایی در دنیای واقعی کند. اگر از بچههای دهه 60 و 70 هستید، احتمالا این انیمیشن از لیست بهترین کارتون های قدیمی را به خاطر دارید و آن را تماشا میکردید.
19. کارتون خرس های مهربان (Care Bears)
- سالهای پخش: 1986 تا 1988
- امتیاز IMDb: نمره 6.1
- ژانر: کمدی، خانوادگی
- کشور سازنده: آمریکا و کانادا
از بهترین کارتون های دهه شصت و هفتاد میتوانیم به کارتون خرسهای مهربان اشاره کنیم که بر اساس فرنچایزی به همین نام ساخته شده است. در سال 1986 نیز سریال خانواده خرسهای مهربان (The Care Bears Family) در ادامه این سریال انیمیشنی پخش شد. خرسهای مهربان در جایی دورافتاده در میان ابرها زندگی میکنند. آنها در سرتاسر جهان سفر میکنند و سعی دارند جلوی نقشههای کاراکتری شیطانی را بگیرند.
18. کارتون جیمبو (Jimbo and the Jet-Set)
- سالهای پخش: 1986 تا 1987
- امتیاز IMDb: نمره 6.4
- ژانر: درام، ماجراجویی
- کشور سازنده: بریتانیا
یکی از کارتون های قدیمی دهه 60 و 70، کارتون Jimbo and the Jet-Set محسوب میشود که درباره هواپیمایی انساننما به نام جیمبو است. جیمبو در ابتدا قرار بود یک هواپیمای مسافربری بزرگ باشد و از آنجایی که طراحش درک درستی از اینچها و سانتیمترها نداشت، در اندازه خیلی کوچکی ساخته میشود.
17. کارتون کارآگاه گجت (Inspector Gadget)
- سالهای پخش: 1982 تا 1985
- امتیاز IMDb: نمره 6.8
- ژانر: اکشن، ماجراجویی، علمی تخیلی، ابرقهرمانی
- کشور سازنده: آمریکا، فرانسه و کانادا
انیمیشن کارآگاه گجت از کارتون های قدیمی دهه ۸۰، ۷۰ و ۶۰ محسوب میشود. داستان آن درباره ماجراجوییهایی یک مامور پلیس دست و پا چلفتی و سبکسر است که با نام کارآگاه گجت شناخته میشود. او یک انسان سایبورگ با انواع گجتهاست که در بدنش ساخته شدهاند. او به ماموریتهایی میرود تا جلوی نقشههای شیطانی رهبر یک سازمان را بگیرد.
16. کارتون خاله ریزه و قاشق سحرآمیز (Mrs. Pepper Pot)
- سالهای پخش: 1983 تا 1984
- امتیاز IMDb: نمره 6.9
- ژانر: کمدی، فانتزی
- کشور سازنده: ژاپن
یکی دیگر از بهترین انیمیشن های قدیمی، کارتون خاله ریزه و قاشق سحرآمیز است که بر اساس کتابهایی به همین نام نوشته نویسنده نروژی آلف پرویسن (Alf Prøysen) ساخته شده است. خاله ریزه در روستایی کوچک به همراه همسرش زندگی میکند. او دور گردنش یک قاشق چایخوری آویزان میکند که گهگاه او را به اندازه خود قاشق کوچک میکند، اما اندازه قاشق تغییر نمیکند. بعد از مدتی هم خاله ریزه به اندازه واقعی خود برمیگردد.
15. کارتون حنا دختری در مزرعه (Katri, Girl of the Meadows)
- سالهای پخش: 1984
- امتیاز IMDb: نمره 7
- ژانر: درام
- کشور سازنده: ژاپن
حنا دختری در مزرعه یکی دیگر از برترین انیمیشن های قدیمی محسوب میشود که بر اساس رمان فنلاندی Paimen, piika ja emäntä نوشته آنی نولیوارا (Auni Nuolivaara) ساخته شده است. این عنوان از بهترین کارتون های قدیمی در کشورهای مختلفی مانند اسپانیا، ایتالیا، هلند، آلمان و کشورهای عرب زبان به پخش رسید. با اینکه داستان این کارتون در فنلاند رخ میدهد، اما هیچ وقت در این کشور پخش نشد. داستان آن در سال 1911 شروع میشود؛ زمانی که مادر حنا برای کار به آلمان میرود و حنا با مادربزرگش تنها میماند. در اوایل جنگ جهانی اول و زمانی که فنلاند هنوز تحت سلطه روسیه بود، ساکنان این سرزمین اخباری از جهان خارج نداشتند و هیچ کس نمیدانست که حنا دوباره مادرش را میبیند یا نه.
14. کارتون جزیره ناشناخته (Serendipity the Pink Dragon)
- سالهای پخش: 1983
- امتیاز IMDb: نمره 7
- ژانر: ماجراجویی، بلوغ، درام، کمدی
- کشور سازنده: ژاپن
کارتون جزیره ناشناخته یا سرندیپیتی از انیمیشن های قدیمی، بر اساس کتابهای Serendipity نوشته استیون کاسگرو (Stephen Cosgrove) ساخته شده است. پسری قایقش غرق میشود و به جزیرهای دورافتاده میرسد. او تخم صورتیای پیدا میکند که از آن اژدهایی صورتی به نام سرندیپیتی بیرون میآید. این دو ماجراجوییهایی را در جزیره شروع میکنند.
13. کارتون دوقلوهای افسانه ای (The Twins of Destiny)
- سالهای پخش: 1991
- امتیاز IMDb: نمره 7.1
- ژانر: درام، ماجراجویی، اکشن، خانوادگی، فانتزی، تاریخی، رازآلود، تریلر
- کشور سازنده: فرانسه و چین
دوقلوهای افسانه ای (به انگلیسی The Twins of Destiny و به فرانسوی Les Jumeaux du Bout du Monde) یکی دیگر از کارتون های قدیمی خارجی بود که توسط نویسنده فرانسوی، جین چالوپین (Jean Chalopin) ساخته شده است. داستان آن درباره دو خواهر و برادر به نامهای جولز و جولی است که در سراسر اروپا و آسیا سفر میکنند تا امپراتریس قدرتمند و پرنفوذ دودمان چینگ، تزی شیء را سرنگون کنند.
12. کارتون لوک خوش شانس (Lucky Luke)
- سالهای پخش: 1983 تا 1984
- امتیاز IMDb: نمره 7.2
- ژانر: ماجراجویی، کمدی، وسترن، اکشن
- کشور سازنده: فرانسه، آلمان و آمریکا
کارتون لوک خوش شانس از بهترین کارتون های قدیمی بر اساس مجموعه کامیک بوکی به همین نام نوشته کارتونیستی بلژیکی به نام موریس (Morris) ساخته شده است. لوک خوش شانس یک کابوی کاربلد و تنهاست که در سرتاسر غرب وحشی سفر میکند. تنها همراهانش اسب وفادارش و یک سگ نگهبان است و در هر قسمت با چالشها و ماجراهای مختلفی روبهرو میشوند.
11. کارتون بچه های کوه آلپ (Story of the Alps: My Annette)
- سالهای پخش: 1983
- امتیاز IMDb: نمره 7.2
- ژانر: خانوادگی، درام
- کشور سازنده: ژاپن
یکی دیگر از بهترین کارتون های قدیمی ژاپنی، کارتون بچههای کوه آلپ بود که بر اساس کتابی به نام Treasures of the Snow نوشته نویسنده بریتانیایی پاتریشیا سنت. جان (Patricia St. John) ساخته شده است. این انیمه به زبانهای دیگر مانند فرانسوی، آلمانی، یونانی، ایتالیایی، اسپانیایی و عربی نیز دوبله و در این کشورها پخش شد. نسخه سینمایی آن نیز در سال 1979 با نام A Treasure in the Snow ساخته شد که از بهترین کارتون های قدیمی سینمایی به حساب میآید. داستان این کارتون در روستایی کوهستانی در شهر روسینییر از کشور سوئیس رخ میدهد و درباره رابطه یک دختر کوچک به نام آنت و دوست صمیمیاش است.
10. کارتون فوتبالیست ها (!Ganbare, Kickers)
- سالهای پخش: 1986 تا 1987
- امتیاز IMDb: نمره 7.4
- ژانر: درام، کمدی، ورزشی
- کشور سازنده: ژاپن
از محبوب ترین انیمیشن های قدیمی میتوانیم به کارتون فوتبالیست ها (Ganbare, Kickers!) اشاره کنیم که علاوه بر ایران، در کشورهای مختلفی مانند کره جنوبی، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، لهستان، آلمان، اتریش و مالزی پخش شد. داستان این کارتون درباره یک تیم فوتبال مدرسهایست که باید با رقیب سرسختشان روبهرو شوند. تا اینکه خانواده کاکرو به شهر میآیند و او خیلی زود به تیم فوتبالیستها میپیوندد.
9. کارتون پینگو (Pingu)
- سالهای پخش: 1980 تا 2006
- امتیاز IMDb: نمره 7.4
- ژانر: کمدی
- کشور سازنده: سوئیس
کارتون پینگو یکی از متفاوت ترین انیمیشن های قدیمی در دهه 70 محسوب میشود که طرفداران زیادی در ایران و سرتاسر جهان داشت. داستان این کارتون درباره خانوادهای از پنگوئنهاست که در قطب جنوب زندگی میکنند. کاراکتر اصلی هم پسر کنجکاو و بازیگوش این خانواده است که پینگو نام دارد. کارتون Pingu در ابتدا در سوئیس ساخته شد و سپس در دهه 2000 توسط کمپانیهای بریتانیایی بازسازی شد.
8. کارتون دور دنیا در هشتاد روز (Around the World with Willy Fog)
- سالهای پخش: 1983
- امتیاز IMDb: نمره 7.5
- ژانر: ماجراجویی، خانوادگی
- کشور سازنده: اسپانیا
سریال انیمیشنی دور دنیا در هشتاد روز (با نام انگلیسی Around the World with Willy Fog) یکی دیگر از بهترین کارتون های قدیمی محسوب میشود که بر اساس رمانی به همین نام نوشته نویسنده فرانسوی ژول ورن (Jules Verne) ساخته شده است. داستان آن درباره یک جنتلمن بریتانیایی است که چالشی برای سفر در سرتاسر جهان را در 80 روز شروع میکند.
7. کارتون افسانه زورو (The Legend of Zorro)
- سالهای پخش: 1994 تا 1997
- امتیاز IMDb: نمره 7.6
- ژانر: اکشن، ماجراجویی، تاریخی، ابرقهرمانی
- کشور سازنده: ایتالیا و ژاپن
در معرفی بهترین کارتون های قدیمی باید به کارتون خاطرهانگیز افسانه زورو اشاره کنیم که در دهه 70 در ایران پخش میشد. این سریال انیمیشنی بر اساس یک کاراکتر وسترن به نام زورو ساخته شده است و دو سال قبل از پخش در ژاپن، در ایتالیا به پخش رسید. دیهگو از سفر برمیگردد و متوجه میشود که زادگاهش تحت سلطه ارتش دیکتاتوری درآمده است. او با نام زورو سعی دارد از ضعیفان محافظت کند.
6. کارتون وروجک و آقای نجار (Meister Eder und sein Pumuckl)
- سالهای پخش: 1982 تا 1989
- امتیاز IMDb: نمره 7.6
- ژانر: ماجراجویی، کمدی
- کشور سازنده: آلمان
یکی دیگر از خاطره انگیزترین انیمیشن های قدیمی، کارتون وروجک و آقای نجار بود که بر اساس کاراکتر وروجک از کتابهای کودکان الیس کات (Ellis Kaut)، نویسنده آلمانی، ساخته شده است. آقای نجار با موجود کوچکی به نام وروجک آشنا میشود؛ موجودی که در حضور بقیه افراد، خودش را نامرئی میکند. وروجک در کارگاه آقای نجار میماند و رابطهای پدر-پسری میان آنها شکل میگیرد.
5. کارتون سفرهای میتی کومان (Manga Mito Kōmon)
- سالهای پخش: 1981 تا 1982
- امتیاز IMDb: نمره 7.6
- ژانر: اکشن، ماجراجویی
- کشور سازنده: ژاپن
انیمه سفرهای میتی کومان (با نام اصلی Manga Mito Kōmon) تا حدود کمی بر اساس حوادث واقعی از زندگی توکوگاوا میتسوکونی (Tokugawa Mitsukuni) ساخته شده است؛ اربابی در دوره ادو که از نظر سیاسی نفوذ زیادی داشت. شوگونی به نام میتی کومان با لباس مبدل در سرتاسر ژاپن سفر میکند و با دو بادیگارد، نوه و سگش سعی دارند جلوی فساد و جنایتهایی که در کشور میبینند را بگیرند.
4. کارتون سفرهای علمی (The Magic School Bus)
- سالهای پخش: 1994 تا 1997
- امتیاز IMDb: نمره 7.8
- ژانر: ماجراجویی، کمدی، آموزشی، علمی تخیلی، فانتزی
- کشور سازنده: آمریکا و کانادا
کارتون The Magic School Bus یکی دیگر از انیمیشن های قدیمی محسوب میشود که در ایران با نام سفرهای علمی پخش شد. این سریال انیمیشنی بر اساس مجموعه کتابی به همین نام نوشته جوانا کول (Joanna Cole) و بروس دگن (Bruce Degen) ساخته شده است. خانم فیزل با هشت دانشآموزش و اتوبوسی جادویی به سفرهایی ماجراجویانه و علمی میروند و در هر قسمت نکات آموزشی زیادی درباره مکانها، موجودات و دورههای تاریخی مختلف برای بچهها توضیح داده میشوند. این عنوان هم از کارتون های خاطره انگیز دهه هفتاد بود و طرفداران زیادی داشت.
3. کارتون جنگ درندگان (Beast Wars: Transformers)
- سالهای پخش: 1996 تا 1999
- امتیاز IMDb: نمره 8.1
- ژانر: اکشن، ماجراجویی، علمی تخیلی، ابرقهرمانی
- کشور سازنده: کانادا
یکی از کارتون های قدیمی دهه ۷۰، کارتون جنگ درندگان است که آغازگر فرنچایزی به همین نام شد. داستان این انیمیشن سریالی 300 سال بعد از انیمیشن The Transformers (محصول 1984 تا 1987) رخ میدهد. جنگ تبدیلشوندگان با نسلی جدید همچنان ادامه دارد. این عنوان از بهترین کارتون های قدیمی یکی از آخرین انیمیشنهایی بود که در دهه 70 در ایران پخش شد.
2. کارتون بابا لنگ دراز (My Daddy Long Legs)
- سالهای پخش: 1990
- امتیاز IMDb: نمره 8.1
- ژانر: درام، کمدی، بلوغ، عاشقانه
- کشور سازنده: ژاپن
یکی از کارتون های نوستالژیک قدیمی در ایران، کارتون بابا لنگ دراز است که بر اساس رمانی به همین نام نوشته جین وبستر (Jean Webster) ساخته شده است. جودی ابوت دختر یتیمیست که فرصتی برای تحصیل در یک دبیرستان نمونه پیدا میکند. مرد نیکونار رازآلود به نام جان اسمیت این فرصت را به او میدهد. مردی که جودی فقط یک بار سایهاش را دیده است و به خاطر پاهای بلندش، او را بابا لنگ دراز صدا میکند. در ازای این لطف بابا لنگ دراز، جودی فقط باید هر ماه برای او نامه بنویسد و انتظار پاسخی از جانب او نداشته باشد. بابا لنگ دراز از بهترین کارتون های دخترانه قدیمی بود که همچنان نیز طرفداران زیادی دارد.
1. کارتون ماجراهای تن تن (The Adventures of Tintin)
- سالهای پخش: 1991 تا 1992
- امتیاز IMDb: نمره 8.3
- ژانر: اکشن، ماجراجویی، رازآلود، درام، کمدی
- کشور سازنده: فرانسه، بلژیک، کانادا
یکی از بهترین کارتون های قدیمی جهان قطعا سریال انیمیشنی ماجراهای تن تن است که در دهه 70 در ایران پخش میشد و مدیر دوبلاژ آن نصرالله مدقالچی بود. این کارتون بر اساس مجموعه کامیک بوکی به همین نام نوشته کارتونیستی بلژیکی به نام هرژه (Hergé) ساخته شده است. تن تن یک گزارشگر جوان است که به همراه سگ وفادار و دوستانش در سرتاسر جهان سفر میکنند و درگیر ماجراجوییهای جذابی میشوند.
تجربه تحریریه نجوافکت
دهههای 60 و 70 شاهد کارتونهای خاطرهانگیزی بودیم که در آن دوره بدون اینترنت، تنها دلخوشی و سرگرمی ما بودند. کارتونهایی که از شروع تیتراژ ما را پای تلویزیون مینشاندند و همیشه منتظر قسمتهای جدیدشان بودیم. احتمالا خصوصا برای دختران، در لیست بهترین کارتون های قدیمی رتبه اول به کارتون بابا لنگ دراز میرسد. جودی آبوت با آن موهای بافتهشده و تخیل قویاش همیشه برای ما جذاب و دیدنی بود. فوتبالیستها هم انتخاب اول پسرها بود تا ماجراهای سوباسا و کاکرو را دنبال کنند.
کلام آخر
در این مطلب 20 تا از خاطره انگیزترین و بهترین کارتون های قدیمی را معرفی کردیم. جای کدام کارتونها در لیست ما از انیمیشن های قدیمی خالیست؟ در قسمت نظرات همراه ما باشید.
سوالات متداول
بهترین کارتون های دهه 60 و 70 کدام اند؟
ماجراهای تن تن، بابا لنگ دراز، جنگ درندگان، سفرهای علمی، سفرهای میتی کومان و...
محبوب ترین کارتون های نوستالژیک با دوبله فارسی کدام اند؟
وروجک و آقای نجار، بابا لنگ دراز، افسانه زورو، فوتبالیست ها، بچههای کوه آلپ و...