بهترین انیمیشن های ایرانی: معرفی 15 تا از کارتون های ایرانی جدید و قدیمی
هنر پویانمایی یا انیمیشن در دهه 1950 در ایران به صورت تجربی شروع شد و نورالدین زرین کلک، موسس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در تهران، یکی از پیشروهای این هنر در کشور ما بوده است. امروزه کارتون های معروف ایرانی به جایگاهی بینالمللی دست یافتهاند و در ایران نیز مخاطبان آنها بیشتر شده است. اگر به دنبال بهترین انیمیشن های ایرانی هستید، در ادامه همراه ما باشید.
بهترین انیمیشن های ایرانی را میشناسید؟ این روزها انیمیشن های ایرانی جدید و قدیمی طرفداران زیادی پیدا کردهاند و حتی به شهرتی جهانی رسیدهاند. در این مطلب از نجوافکت 15 تا از بهترین کارتون های ایرانی را معرفی میکنیم.
بهترین انیمیشن های ایرانی جدید و قدیمی
در ادامه بهترین کارتون های ایرانی را به ترتیب سال انتشار آنها معرفی میکنیم.
1. انیمیشن جمشید و خورشید؛ از کارتون های ایرانی دهه ۸۰
- تاریخ اکران: 1384
- امتیاز IMDb: نمره 4.9
- ژانر: ماجراجویی، تاریخی
- کارگردان: بهروز یغمائیان
- صداپیشگان: پرویز پرستویی، امین حیایی، ترانه علیدوستی، رامبد جوان، ثریا قاسمی، حبیب رضایی، چنگیز جلیلوند و…
جمشید و خورشید از کارتون های ایرانی قدیمی محسوب میشود که ساخت آن 4 سال طول کشید و چهارمین انیمیشن سینمایی در ایران به حساب میآید. جالب است بدانید که این انیمیشن تا 10 سال اجازه اکران نداشت. داستان این عنوان از کارتون های معروف ایرانی در گذشتههای دور رخ میدهد و درباره دختر پادشاه به نام خورشید است که گروهی از شاهزادگان به خواستگاری او میروند. اما منجم دربار سالهاست که عاشق خورشید است و او را میدزدد. حالا جمشید باید راهی ماجراجوییای برای نجات خورشید شود.
2. انیمیشن تهران 1500؛ از انیمیشن های اجتماعی ایرانی
- تاریخ اکران: 23 اسفند 1391
- امتیاز IMDb: نمره 4.6
- ژانر: ماجراجویی، کمدی، علمی تخیلی
- کارگردان: بهرام عظیمی
- صداپیشگان: مهران مدیری، بهرام رادان، هدیه تهرانی، محمدرضا شریفینیا، حبیب رضایی، گوهر خیراندیش، حسام نواب صفوی و…
تهران 1500 از بهترین انیمیشن های ایرانی قدیمی است که از فیلمهای نوروزی سال 1392 بود. این انیمیشن در جشنوارههای خارجی مختلفی چون جشنواره پیساف کره جنوبی و سی و سومین جشنواره انسی فرانسه به نمایش درآمد. از جوایز آن در ایران نیز میتوانیم به جایزه بهترین دستاورد فنی و هنری در جشنواره فیلم فجر اشاره کنیم. داستان این فیلم از بهترین کارتون های ایرانی در سال 1500 میگذرد و درباره پیرمردی 160 ساله به نام اکبر آقا است. در این سال رباتها در کنار مردم زندگی میکنند و افراد ثروتمند میتوانند با استفاده از امکانات پیشرفته پزشکی تا 160 سال عمر کنند.
3. انیمیشن رستم و سهراب
- تاریخ اکران: 1392
- امتیاز IMDb: نمره 6.3
- ژانر: اکشن، ماجراجویی
- کارگردان: کیانوش دالوند
- صداپیشگان: محمدرضا علیمردانی، مجید حبیبی، آیسن نوروزی، امین الیاسیان، علی باقرلی و…
از انیمیشنهای آموزنده ایرانی باید به رستم و سهراب اشاره کنیم که محصول مشترک مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و استودیو انیمیشن آریا (برادران دالوند) است و در شهر بروجرد ساخته شده است. داستان این انیمیشن سه بعدی درباره رستم، قهرمان بزرگ ایران زمین است که اسبش رخش را گم کرده و به دنبال آن به شهر سمنگان میرود. او عاشق تهمینه، شاهزاده زیبای سمنگانی میشود، اما رستم قبل از تولد فرزندش مجبور میشود به جنگ برود.
4. انیمیشن شاهزاده روم؛ از انیمیشن های دخترانه ایرانی
- تاریخ اکران: بهمن 1394 (جشنواره فجر) / 13 آبان 1394 (اکران عمومی)
- امتیاز IMDb: نمره 5.9
- ژانر: درام، ماجراجویی، عاشقانه
- کارگردان: هادی محمدیان طبقی
- صداپیشگان: مریم شیرزاد، ناصر طهماسب، منوچهر والیزاده، حسین عرفانی، اکبر منافی، جواد پزشکیان، کریم بیانی و…
شاهزاده روم از کارتون های معروف ایرانی محسوب میشود که اولین انیمیشن سینمایی گروه هنر پویا است. تهیهکننده آن نیز حامد جعفری بود و ساختش بین سالهای 1392 تا 1394 طول کشید. آهنگسازی این عنوان از انیمیشن های کودکانه ایرانی را نیز آریا عظیمینژاد انجام داد. شاهزاده روم در سی و سومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و بعد از اکران عمومیاش، با جذب بیش از یک میلیون مخاطب، پرمخاطبترین انیمیشن سینمای ایران شده بود.
این انیمیشن ایرانی در کشورهای دیگری چون انگلستان، لبنان، عراق، مجارستان، فرانسه، استرالیا و کانادا هم روی پرده رفته است. داستان شاهزاده روم درباره شاهزادهای مسیحی به نام ملیکا است که طی اتفاقاتی به بلاد اسلامی میرود و با امام حسن عسکری ازدواج میکند.
5. انیمیشن فهرست مقدس
- تاریخ اکران: 1394
- ژانر: تاریخی، عاشقانه، درام
- کارگردان: محمدامین همدانی
- صداپیشگان: چنگیز جلیلوند، خسرو خسروشاهی، بهرام زند، نصرالله مدقالچی، اکبر منانی، مریم شیرزاد و…
از انیمیشن های اموزنده ایرانی باید به فهرست مقدس اشاره کنیم که در سینماهای خارج از کشور با نام The Return اکران شده است. این انیمیشن محصول خانه انیمیشن سازمان هنری رسانهای اوج است و فیلمنامهاش را هومان فاضل نوشته است. این عنوان از کارتون های ایرانی پسرانه و دخترانه در جشنواره فجر جایزه بهترین انیمیشن ایران را دریافت کرد. داستان فهرست مقدس در شهر نجران از کشور یمن رخ میدهد و زمانش هم صد سال قبل از ظهور دین اسلام است. قصه آن روایتی از داستان اصحاب اخدود است و به صورت استعاری به ماجرای هولوکاست اشاره دارد.
6. انیمیشن قلب خورشید
- تاریخ اکران: 1394
- ژانر: حماسی، تاریخی، ماجراجویی
- کارگردان: احمد علمدار
انیمیشن قلب خورشید به اندازه بهترین انیمیشن های ایرانی معروف نیست، اما به دلیل داستان جالبی که دارد در لیست ما قرار گرفته است. داستان آن درباره زورخانهای در شهر زرنج سیستان است که قهرمانان بزرگی در آن تربیت شدهاند. آنها وارد یک ماجراجویی طولانی برای ترکیه نفس میشوند. نویسندگان این عنوان از بهترین کارتون های ایرانی مریم رجایی و داود هاشم زاده هستند و موسیقیاش را موسی نازلی ساخته است.
7. انیمیشن قلب سیمرغ
- تاریخ اکران: 13 اسفند 1396
- ژانر: ماجراجویی، فانتزی
- کارگردان: وحید نصیریان
- صداپیشگان: حمید فرخنژاد، رضا کیانیات، الهام پاوه نژاد، پرویز پورحسینی و…
قلب سیمرغ از انیمیشن های کودکانه ایرانی محسوب میشود که با الهام از شاهنامه فردوسی ساخته شده است. داستان آن در سال 2300 رخ میدهد و در این زمان جهان به خاطر جنگ اتمی تقریبا نابود شده است. داستان آن درباره مردی به نام سپنتا است که برای حفاظت از همسرش مینو، او را به غاری میبرد که یک سیمرغ از آن محافظت میکند. در غار دختر آنها به دنیا میآید که نامش را رها میگذارند. در همین حین، اژدهایی که در کوه دماوند حبس شده بود، آزاد میشود.
8. انیمیشن فیلشاه
- تاریخ اکران: 23 اسفند 1396
- امتیاز IMDb: نمره 4.7
- ژانر: ماجراجویی، کمدی
- کارگردان: هادی محمدیان
- صداپیشگان: حامد عزیزی، بهرام زند، زهره شکوفنده، حسین عرفانی، ناصر طهماسب، ژرژ پطرسی، اکبر منانی، جواد پزشکیان و…
فیلشاه از بهترین کارتون های ایرانی دهه ۹۰ محسوب میشود که با تهیهکنندی حامد جعفری و سرمایهگذاری گروه هنر پویا، بنیاد سینمایی فارابی و موسسه تصویر شهر ساخته شده است. این انیمیشن در بخش رقابتی سی و ششمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت و بعد از اکران عمومی در نوروز 1397، با فروش بیشتر از 7 میلیارد تومان در آن زمان پرفروشترین و پرمخاطبترین انیمیشن سینمای ایران شد.
داستان این عنوان از انیمیشن های ایرانی جدید در جنگلی در آفریقا رخ میدهد و درباره بچه فیلی به نام فیلشاه است که فرزند صاحب گله فیلهاست و همه انتظار دارند جانشین رئیس گله باشد. اما فیلشاه حسابی دست و پا چلفتی است و خرابکاریهای زیادی به بار میآورد. فیلشاه در واقع از انیمیشن های ایرانی اسلامی است و به داستان اصحاب فیل و حمله ابرهه به خانه کعبه که در نهایت به تولد حضرت محمد ختم میشود، اشاره دارد.
9. انیمیشن بنیامین
- تاریخ اکران: 15 آبان 1398
- امتیاز IMDb: نمره 4.8
- ژانر: ماجراجویی، کمدی
- کارگردان: محسن عنایتی
- صداپیشگان: چنگیز جلیلوند، ناصر طهماسب، اکبر منانی، سعید مظفری، مریم شیرزاد، تینا هاشمی، آرزو آفری و…
بنیامین یک انیمیشن افسانه های ایرانی محسوب میشود که به تهیهکنندگی مصطفی حسن آبادی و توسط هنرمندانی از کاشان، آران و بیدگل ساخته شده است. از افتخارات این انیمیشن میتوانیم به نامزدی جایزه بهترین انیمیشن در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر اشاره کنیم. داستان این عنوان از بهترین انیمیشن های ایرانی درباره پسری به نام بنیامین است که به خاطر خرابکاری دوست دست و پا چلفتیاش به نام آشر، مادرش اسیر سربازان پادشاه میشود. بنیامین برای نجات مادرش باید وارد ماجراجویی خطرناکی شود.
10. انیمیشن آخرین داستان
- تاریخ اکران: 6 آذر 1398
- امتیاز IMDb: نمره 6.9
- ژانر: درام، اکشن
- کارگردان: اشکان رهگذر
- صداپیشگان: پرویز پرستویی، لیلا حاتمی، حامد بهداد، باران کوثری، اکبر زنجانپور، اشکان خطیبی، حسن پورشیرازی، شقایق فراهانی و…
اگر به دنبال یک انیمیشن اسطوره های ایرانی هستید، انیمیشن آخرین داستان را به شما معرفی میکنیم که برداشتی آزاد از داستان ضحاک در شاهنامه اثر حکیم ابوالقاسم فردوسی است. آخرین داستان اولین انیمیشن ایرانی بود که به عنوان نماینده ایران برای رقابت در بخش بهترین انیمیشن به اسکار فرستاده شد. البته به لیست نامزدهای نهایی نرسید. این عنوان از بهترین انیمیشن های کودکانه ایرانی برای اولین بار در خرداد ماه سال 1397 در بخش غیر رقابتی جشنواره بینالمللی فیلم انیمیشن انسی به نمایش درآمد.
علاوه بر افتخارات بینالمللی، آخرین داستان در ایران نیز جوایز زیادی به دست آورد، از جمله پروانه زرین بهترین کارگردان بلند پویانمایی بخش بینالملل و پروانه زرین بهترین فیلمنامه بلند بخش بینالملل از سی و یکمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان. جمشید شاه به کمک متحدانش در مقابل سپاهیان اهریمن میایستد و به لطف یزدان، بر آنها پیروز میشود. او بر تخت پادشاهی مینشیند و از پیروزی خود مغرور شده است…
11. انیمیشن پسر دلفینی
- تاریخ اکران: 2 شهریور 1401
- امتیاز IMDb: نمره 5.3
- ژانر: ماجراجویی، کمدی، فانتزی
- کارگردان: محمد خیراندیش
- صداپیشگان: مریم جلینی، حامد عزیزی، نادر سلیمانی، ثریا قاسمی، جواد پزشکیان، ناهد امیریان، تورج نصر و…
پسر دلفینی یکی از محبوب ترین انیمیشن های ایرانی جدید محسوب میشود که توسط سازمان هنری رسانهای اوج با مشارکت مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ساخته شده است. تهیهکننده آن نیز محمدامین همدانی بود و پس از اکران در روسیه، در شهریور ماه 1401 به سینماهای ایران رسید. این عنوان از کارتون های معروف ایرانی در روسیه به فروشی حدود 1.7 میلیون دلار رسید و سومین فیلم پرفروش در این کشور شد. فروش آن در ایران نیز به بیشتر از 23 میلیارد تومان رسید و حسابی محبوب شد.
داستان پسر دلفینی درباره پسری نوزاد است که بعد از سقوط هواپیمایی که سوار آن بوده در دریا، یک دلفین جوان به نام سفید و مادرش او را پیدا کرده و از او مراقبت میکنند. این پسر وقتی بزرگ میشود، متوجه میشود که انسان است و برای پیدا کردن مادرش به خشکی میرود.
12. انیمیشن لوپتو
- تاریخ اکران: 11 آبان 1401 (اکران عمومی) / 24 آبان 1402 (اکران آنلاین)
- امتیاز IMDb: نمره 6.7
- ژانر: کمدی، موزیکال، ماجراجویی
- کارگردان: امير عباس عسکری
- صداپیشگان: حسین عرفانی، علی اکبر منانی، سعید شیخزاده، شوکت حجت، جواد پزشکیان و…
انیمیشن لوپتو هم از کارتون های معروف ایرانی محسوب میشود که به تهیهکنندگی محمد حسین صادقی و احسان کاوه و توسط مرکز انیمیشن سازمان سینمایی سوره به صورت سه بعدی در استودیو فراسوی ابعاد ساخته شده است. این عنوان از پرطرفدارترین انیمیشن های ایرانی که توسط هنرمندان کرمانی تولید شده است، جایزه ویژه دبیر در جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان و پروانه زرین برای بهترین دستاورد فنی و هنری در بخش بینالملل را گرفته است. همچنین لوپتو به دهمین جشنواره یونیورسال کیدز استانبول راه یافته بود.
واژه لوپتو در گویش کرمانی به معنای اسباب بازی و عروسکهای دستساز است. داستان این انیمیشن از بهترین کارتون های ایرانی درباره پسری به نام علی است که پدرش یک کارگاه لوپتو دارد و با یاد دادن ساخت اسباب بازی، بیماران را درمان میکند. اما فردی ناشناس به واسطه یک خرابکاری باعث میشود که کارگاه لوپتو تعطیل شود و علی سعی دارد به پدرش کمک کند. فروش انیمیشن لوپتو در گیشه به بیشتر از 21 میلیارد تومان رسید و در میان تماشاگران موفق بود.
13. انیمیشن بچه زرنگ
- تاریخ اکران: بهمن 1401 (جشنواره فجر) / 5 مهر 1402 (اکران عمومی)
- ژانر: ماجراجویی، کمدی
- کارگردانان: بهنود نکویی، هادی محمدیان، محمدجواد جنتی و…
- صداپیشگان: هومن حاجی عبداللهی، جواد پزشکیان، هدایت هاشمی، میرطاهر مظلومی، ژرژ پطروسی و…
از کارتون های معروف ایرانی باید به انیمیشن بچه زرنگ اشاره کنیم که محصول سال 1401 و به نویسندگی علی رمضان و تهیهکنندگی حامد جعفری است. سرپرست گویندگان آن نیز سعید شیخزاده بوده است. این عنوان از انیمیشن های پرطرفدار ایرانی سومین کارتون تولیدی از گروه هنر پویا محسوب میشود و با همکاری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ساخته شده است. بچه زرنگ در چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم پویانمایی را گرفت.
انیمیشن سینمایی بچه زرنگ در اکران عمومی به فروشی بیشتر از 62 میلیارد تومان رسید و به یکی از پرفروش ترین انیمیشن های ایرانی تبدیل شد. داستان آن درباره پسربچهای به نام محسن است که عاشق ابرقهرمانهاست و دوست دارد مثل آنها، به دیگران کمک کند. تا اینکه با یک ببر آشنا میشود و حالا به برآورده شدن آرزوی همیشگیاش، یعنی تبدیل شدن به یک ابرقهرمان، از همیشه نزدیکتر است.
14. انیمیشن ژولیت و شاه
- تاریخ اکران: 1401
- ژانر: کمدی، عاشقانه، موزیکال، تاریخی
- کارگردان: اشکان رهگذر
- صداپیشگان: نصرالله مدقالچی، وحید رونقی، ساناز غلامی، شهره روحی، مهدی فضلی، محمد خاوری و…
انیمیشن ژولیت و شاه از بهترین انیمیشن های ایرانی محسوب میشود که سومین انیمیشن اشکان رهگذر در استودیو هورخش است و برای اولین بار در جشنواره بینالمللی فانتازیا 2021 به نمایش درآمد. بعد از آن هم ژولیت و شاه در جشنواره بینالمللی انیمیشن انسی 2022 حضور پیدا کرد. فیلمنامه این عنوان از برترین انیمیشن های ایرانی را نیز خود رهگذر نوشته است و داستان آن به شکلگیری تئاتر غربی در ایران میپردازد.
جولی یک بازیگر تازهکار تئاتر است که برای بازی در نقش ژولیت توسط ناصرالدین شاه به ایران دعوت میشود. اما شاه نقشه دیگری برای او دارد. جالب است بدانید که ترانههای ژولیت و شاه از انیمیشن های ایرانی برای کودکان را بهزاد عمرانی، خواننده گروه بمرانی و امید نعمتی، خواننده گروه پالت اجرا کردهاند.
15. انیمیشن گنج اژدها
- تاریخ اکران: 1402
- ژانر: ماجراجویی، درام، کمدی
- کارگردان: اشکان رهگذر
- سرپرست گویندگان و مدیر دوبلاژ: امین قاضی
انیمیشن گنج اژدها از بهترین انیمیشن های ایرانی جدید محسوب میشود که به تهیهکنندگی آرمان رهگذر و علیرضا اکبری و توسط استودیو هورخش و میستیک هوس کانادا تولید شده است. این عنوان از انیمیشن های ایرانی برتر توانست در سال 2022 در بخش میفاپیچز جشنواره بینالمللی انیمیشن انسی فرانسه به نمایش دربیاید. گنج اژدها به صورت دوبعدی ساخته شده است و فیلمنامه آن را اشکان رهگذر و آیدا نوشالی نوشتهاند.
داستان این عنوان از بهترین کارتون های ایرانی درباره دختری هشت ساله به نام سایه است که روستای مادربزرگش درگیر مشکل خشکسالی شده است و او برای حل این مشکل به دنبال گنج اژدها میرود. او فکر میکند که گنج اژدها کلید حل مشکلاتشان است، اما گنج واقعی آنها، آبیست که باید دوباره در قناتهای خشک جاری شود.
تجربه تحریریه نجوافکت
اگر طرفدار بهترین انیمیشن های ایرانی جدید هستید، پیشنهاد میکنم حتما انیمیشنهای شاهزاده روم و پسر دلفینی را تماشا کنید که با قصههای جذابی که دارند، برای شما و فرزندانتان میتوانند حسابی سرگرمکننده باشند.
کلام آخر
در این مطلب با معرفی 15 تا از بهترین انیمیشن های ایرانی همراه شما بودیم. از نظر شما بهترین کارتون های ایرانی کدام عناوین هستند؟ در قسمت نظرات همراه ما باشید.
سوالات متداول
بهترین انیمیشنهای ایرانی کدامند؟
انیمیشنهای شاهزاده روم، بچه زرنگ، لوپتو، پسر دلفینی، آخرین داستان، بنیامین و فیلشاه از بهترین کارتون های ایرانی هستند.
چه انیمیشنهای ایرانی برای کودکان مناسب هستند؟
انیمیشنهایی که به فضایی خانوادگی دارند و با قصههایی جذاب و سرگرمکننده میتوانند برای آنها آموزنده هم باشند.
انیمیشنهای ایرانی جدید چه هستند؟
گنج اژدها، ژولیت و شاه، بچه زرنگ، لوپتو و پسر دلفینی از جدیدترین انیمیشن های ایرانی هستند.