سریال های ایرانی دهه هفتاد: معرفی 20 تا از مجموعه های تلویزیونی دهه 70
سریالهای ایرانی قدیمی برای بسیاری از ما دهه شصتیها و دهه پنجاهیها خاطرهانگیز هستند. در دهههای گذشته تلویزیون ایران نسبت به این روزها رونق خیلی بیشتری داشت و در سالهایی که خبری از اینترنت و شبکههای نمایش خانگی نبود، هر شب افراد زیادی پای سریالهای تلویزیون مینشستند. سریال های ایرانی دهه هفتاد هم طرفداران زیادی داشتند و برای ما خاطرات زیادی ساختهاند. در ادامه بهترین مجموعه های تلویزیونی دهه 70 را معرفی میکنیم.

سریال های ایرانی دهه هفتاد را به یاد دارید؟ اگر به دنبال سریالهای خاطرهانگیز و قدیمی هستید، با معرفی مجموعه های تلویزیونی دهه 70 همراه ما در نجوافکت باشید.
سریال های ایرانی دهه هفتاد
در ادامه 20 تا از مجموعه های تلویزیونی دهه 70 را به ترتیب تاریخ پخش آنها معرفی میکنیم.
1. سریال روزی روزگاری
- سالهای پخش: 1370 تا 1371
- امتیاز IMDb: نمره 8.3
- تعداد قسمتها: 17
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: امرالله احمدجو
- بازیگران: خسرو شکیبایی، محمود پاکنیت، ژاله علو، جمشید لایق، محمد فیلی، حسین پناهی، شهره سلطانی، محمود جعفری، گوهر خیراندیش، پرویز پورحسینی و…
از سریال های تاریخی دهه هفتاد باید به مجموعه روزی روزگاری اشاره کنیم که در زمان خودش شدیدا موفق و پربیننده بود. موفقیت این مجموعه باعث شد که بعدها امرالله احمدجو یک سریال دیگر به نام تفنگ سرپر و سپس مجموعه پشت کوههای بلند را ساخت که البته به موفقیت روزی روزگاری نرسیدند. داستان این عنوان از پربیننده ترین سریال های ایرانی دهه ۷۰ درباره راهزنی به نام مرادبیگ است که در پی یک درگیری مجروح میشود و خانوادهای روستایی او را از مرگ نجات میدهند. روزی روزگاری بعدها نیز بارها از شبکه آی فیلم بازپخش شد.
2. سریال پدرسالار
- سالهای پخش: 1371
- امتیاز IMDb: نمره 6.7
- تعداد قسمتها: 25
- شبکه اصلی: شبکه دو
- کارگردان: اکبر خواجویی
- بازیگران: محمدعلی کشاورز، حمیده خیرآبادی، جمیله شیخی، سیامک اطلسی، آزیتا لاچینی، خسرو شجاع زاده، کتایون ریاحی، کمند امیرسلیمانی، ناصر هاشمی، محمود جعفری، محمود پاکنیت و…
یکی دیگر از سریالهای ایرانی دهه ۷۰ مجموعه پدرسالار محسوب میشود که از شبکه دو سیما پخش میشد. داستان آن درباره مردی میانسال به نام اسدالله خان است که پدر مهربات و دلسوز و در عین حال سختگیر است. او اصرار دارد که همه پسرانش بعد از ازدواج در خانه بزرگ او زندگی کنند، در حالی که دخترانش بعد از ازدواج به صورت مستقل زندگی میکنند. آخرین فرزند او ناصر هم ازدواج میکند، اما همسرش آذر راضی به زندگی در خانه پدر شوهرش نیست.
3. سریال آپارتمان
- سالهای پخش: 1371 تا 1372
- تعداد قسمتها: 12
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: اصغر هاشمی
- بازیگران: جمشید اسماعیلخانی، پرویز پرستویی، شهره لرستانی، حمیده خیرآبادی، افسانه چهرهآزاد، امین تارخ، حمید جبلی، رضا کیانیان، آتیلا پسیانی، حمید لولایی، بیوک میرزایی، رسول نجفیان و…
از سریالهای ایرانی دهه هفتاد باید به مجموعه آپارتمان اشاره کنیم که بعدها از شبکه آی فیلم نیز بازپخش شد. داستان آن درباره یک پزشک و پرستار است که علاوه بر همکار، همسایه یکدیگر هم هستند و تصمیم به ازدواج میگیرند. در شب عروسی داماد به مراسم نمیآید و اختلافاتی میان دو خانواده شکل میگیرد.
4. سریال قصه های تا به تا
- سالهای پخش: 1373
- امتیاز IMDb: نمره 7
- تعداد قسمتها: 43
- شبکه اصلی: شبکه دو
- کارگردان: مرضیه برومند
- بازیگران: لیلی رشیدی، امیرحسین صدیق، آزاده پورمختار، مریم سعادت، رضا فیاضی، رضا بابک و…
سریال قصههای تا به تا که با نام زی زی گولو نیز شناخته میشد، یکی دیگر از بهترین سریال های خانوادگی دهه هفتاد محسوب میشود و جمعه صبحها از شبکه 2 سیما پخش میشد. مخاطبان اصلی این مجموعه کودکان و نوجوانان بودند، اما آنقدری جذاب بود که بزرگسالان هم آن را دنبال میکردند. شخصیت اصلی آن عروسکی به نام زی زی گولو است که از سیارهای ناشناخته به زمین آمده و با خواندن وردی میتواند کارهای عجیب و غریبی بکند. این عنوان از لیست کامل سریال های ایرانی دهه هفتاد آنقدر محبوب شده بود که واژه زی زی گولو به فرهنگ گفتاری مردم راه پیدا کرده بود.
5. سریال نیمه پنهان ماه
- سالهای پخش: 1373
- تعداد قسمتها: 30
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: مجید جعفری
- بازیگران: محمود عزیزی، مهین شهابی، عنایت الله بخشی، فاطمه طاهری، فریبرز سمندرپور، ثریا قاسمی و…
سریال نیمه پنهان ماه از سریالهای ایرانی دهه ۷۰ در ماه رمضان سال 1373 از شبکه اول سیما به پخش رسید که سومین مجموعه مناسبتی صدا و سیما بود. داستان سریال درباره خانوادهایست که گمشدهای دارند و به دنبال او میگردند. آقا بزرگ (با بازی محمود عزیزی) سرپرست این خانواده است و سالها پیش پسری به نام جلال را به فرزندی قبول کرده بود.
6. سریال ساعت خوش
- سالهای پخش: 1373 تا 1374
- امتیاز IMDb: نمره 8.8
- تعداد قسمتها: 14
- شبکه اصلی: شبکه دو
- کارگردان: مهران مدیری
- بازیگران: مهران مدیری، نادر سلیمانی، امیر غفارمنش، حسین رفیعی، رضا شفیعیجم، ارژنگ امیرفضلی، رضا عطاران، حمید لولایی، نصرالله رادش، داوود اسدی، سعید آقاخانی و…
مجموعه ساعت خوش یکی از محبوب ترین سریال های طنز دهه 70 بود که به صورت هفتهای از شبکه دو سیما پخش میشد. در این سریال از بازیگران ناشناس زیادی استفاده شد که بیشتر در تئاتر فعالیت داشتند و کم کم به بازیگرانی معروف تبدیل شدند. در این عنوان از مجموعه های تلویزیونی دهه 70 از آیتمهای طنز مختلفی استفاده میشد و برخی از کاراکترهای آن از شخصیت های محبوب سریال های دهه 70 بودند؛ از جمله شخصیتهایی چون خان دایی جان (با بازی نادر سلیمانی) و کارآگاه درک (با بازی رضا شفیعیجم).
7. سریال در پناه تو
- سالهای پخش: 1374
- امتیاز IMDb: نمره 5.4
- تعداد قسمتها: 26
- شبکه اصلی: شبکه دو
- کارگردان: حمید لبخنده
- بازیگران: سعید پورصمیمی، ثریا قاسمی، ایرج راد، حسن جوهرچی، لعیا زنگنه، پری امیرحمزه، پارسا پیروزفر، آزیتا لاچینی، رامین پرچمی، حبیب دهقاننسب و…
یکی از سریال های عاشقانه دهه هفتاد مجموعه در پناه تو بود که برای اولین بار از شبکه دو سیما پخش شد. داستان آن درباره دختری به نام مریم افشار است که دانشجوی هنر است و پدر و مادر خوبی دارد. در دانشگاه پسری مذهبی به نام محمد عاشق مریم میشود و در همین حین همکلاسی دیگر مریم به نام رامین از محمد میخواهد که مریم را برایش خواستگاری کند. محمد هم از عشق خود میگذرد و از سر راه ازدواج مریم و رامین کنار میرود. سریال در پناه تو در زمان پخشش با سانسورهای زیادی مواجه شد و حدود 400 صفحه از فیلمنامه آن حذف شدند.
8. سریال سمندون
- سالهای پخش: 1374
- امتیاز IMDb: نمره 6
- تعداد قسمتها: 13
- شبکه اصلی: شبکه سه
- کارگردان: ناصر هاشمی
- بازیگران: ناصر هاشمی، رشید اصلانی، داریوش اسدزاده، حمیده خیرآبادی و…
یکی از خاطره انگیزترین سریالهای ایرانی دهه هفتاد مجموعه سمندون بود که در سال 1373 تولید شد و یک سال بعد به پخش رسید. سمندون یک بچه غول 2000 ساله است که در زیرزمین خانه زنی (با بازی حمیده خیرآبادی) زندگی میکند. برادرزاده زن (با بازی ناصر هاشمی) میخواهد از این زیرزمین استفاده کند و در آنجا با این دیو کوچک روبهرو میشود. این عنوان از سریالهای ایرانی دهه ۷۰ در خانه میرزابزرگ نوری در شهر تهران فیلمبرداری شده بود که قدمتش به دوره قاجار برمیگردد.
9. سریال امام علی
- سالهای پخش: 1375
- امتیاز IMDb: نمره 7.9
- تعداد قسمتها: 22
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: داوود میرباقری
- بازیگران: جمشید مشایخی، داریوش ارجمند، مهدی فتحی، بهزاد فراهانی، محمدرضا شریفینیا، سیروس گرجستانی، اصغر همت، انوشیروان ارجمند، چنگیز وثوقی، سعید نیکپور و…
از بهترین سریال های ایرانی دهه هفتاد باید به مجموعه تاریخی مذهبی امام علی اشاره کنیم که بین سالهای 1370 تا 1375 ساخته شد و در سال 1375 به پخش رسید. داستان این سریال از اواخر دوره خلافت عثمان بن عفان شروع میشود و روی زندگی علی بن ابی طالب تمرکز دارد. تا قبل از سریال امام علی، مجموعه به گستردگی و وسعت آن ساخته نشده بود و آغازگر آثار پرهزینه با مضامین مذهبی شد. بودجه این مجموعه به حدود 269 میلیون تومان رسید و صدای بازیگرانش نیز توسط دوبلورهای با سابقه دوبله شد. موسیقی این سریال ایرانی دهه هفتاد هم توسط فرهاد فخرالدینی ساخته شده است.
10. سریال خانه سبز
- سالهای پخش: 1375
- امتیاز IMDb: نمره 7.6
- تعداد قسمتها: 25
- شبکه اصلی: شبکه دو
- کارگردانان: بیژن بیرنگ و مسعود رسام
- بازیگران: خسرو شکیبایی، مهرانه مهینترابی، حمیده خیرآبادی، رامبد جوان، آتنه فقیهنصیری، داریوش اسدزاده، اکرم محمدی و…
خانه سبز از بهترین سریال های ایرانی دهه هفتاد محسوب میشود که در زمان پخشش بینندگان زیادی داشت. داستان آن درباره سه نسل از یک خانواده است که در یک ساختمان بزرگ در کنار یکدیگر زندگی میکنند و درگیر ماجراهای مختلفی میشوند. در ابتدا قرار بود به جای خسرو شکیبایی، مهدی هاشمی نقش اول سریال خانه سبز را ایفا کند و راوی آن باشد. سری دوم آن نیز در 1386 با نام 1386 ساخته و پخش شد که البته به موفقیت خانه سبز نرسید.
11. سریال پهلوانان نمی میرند
- سالهای پخش: 1376
- امتیاز IMDb: نمره 7.8
- تعداد قسمتها: 25
- شبکه اصلی: شبکه دو
- کارگردان: حسن فتحی
- بازیگران: جمشید مشایخی، فخری خوروش، فریماه فرجامی، مصطفی عبداللهی، عبدالرضا اکبری، کتایون ریاحی، عنایتالله بخشی، حمید مظفری، علی اوسیوند، هادی مرزبان و…
یکی دیگر از برترین مجموعه های تلویزیونی دهه 70 سریال پهلوانان نمی میرند محسوب میشود. داستان آن در دوره قاجار و شهر تهران روایت میشود. پهلوان اول پایتخت کشته میشود و به دنبال آن، پهلوانان دیگری نیز به قتل میرسند. پهلوان نصرت پیگیر این جنایات میشود تا رمز و راز آنها را فاش سازد. برای صدای بازیگران، از دوبلورهای معروف و خوشصدا استفاده شد و موسیقی متن سریال را نیز بابک بیات ساخت. همچنین تیتراژ پایانی این عنوان از سریال های جنایی دهه 70 با صدای محمد اصفهانی بود.
12. سریال دنیای شیرین
- سالهای پخش: 1376
- تعداد قسمتها: 35
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: بهروز بقایی
- بازیگران: رضا فیاضی، سهیلا عزیزی، رضا عطاران، علیرضا رئیسی، زهرا جواهری، اشکان اشتیاق، سپهر آزادی و…
دنیای شیرین از سریالهای ایرانی دهه ۷۰ محسوب میشود که از برنامههای کودک و نوجوان شبکه اول سیما بود. راوی قصه دختری به نام شیرین (با بازی زهرا جواهری) است و داستان آن روی زندگی دو خانواده تمرکز دارد. پدر شیرین گلفروش و مادرش پرستار است و دو برادر کوچکتر از خودش دارد. دایی و پسردایی کوچکش هم در همسایگی آنها زندگی میکنند.
13. سریال سیب خنده
- سالهای پخش: 1376
- امتیاز IMDb: نمره 6.3
- تعداد قسمتها: 35
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: رضا عطاران
- بازیگران: یوسف تیموری، سید جواد رضویان، مجید صالحی، بهراد خرازی، مجید حامد، امیر غفارمنش، اشکان اشتیاق و…
مجموعه کمدی سیب خنده هم از گروه نوجوان شبکه یک پخش میشد و برخی از بازیگران مشهور دهه ۷۰ در آن حضور داشتند. این مجموعه شامل آیتمهای طنز مختلفی بود و بینندگان زیادی را جذب خود کرد.
14. سریال دنیای شیرین دریا
- سالهای پخش: 1377
- امتیاز IMDb: نمره 6
- تعداد قسمتها: 36
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: بهروز بقایی
- بازیگران: عطیه غبیشاوی، پوپک گلدره، فرهاد بشارتی، مینا نوروزی، مهسا ملاپور و…
مجموعه دنیای شیرین دریا هم از نوستالژی ترین سریالهای ایرانی دهه هفتاد محسوب میشود که از برنامه کودک و نوجوان شبکه یک پخش میشد. داستان آن درباره دو خانواده است که در هر قسمت با چالشها و مشکلات متفاوتی روبهرو میشوند. موسیقی متن آن را نیز علی بیرنگ ساخته بود.
15. سریال آژانس دوستی
- سالهای پخش: 1377 تا 1378
- امتیاز IMDb: نمره 6.1
- تعداد قسمتها: 53
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردانان: احمد رمضانزاده، حمیدرضا صلاحمند، محرم زینالزاده، اکبر منصور فلاح، امیر قویدل و کاوه دژکام
- بازیگران: فردوس کاویانی، اسماعیل داورفر، حسین پناهی، اصغر همت، پژمان بازغی، حمید لولایی، سحر جعفری جوزانی و…
یکی از سریال های اجتماعی دهه ۱۳۷۰ مجموعه آژانس دوستی محسوب میشود که بعدها نیز از شبکه آی فیلم بازپخش شد. این سریال با بودجه 100 میلیون تومان قرار بود در 60 قسمت ساخته شود، اما به دلیل مشکلات مالی در نهایت در 53 قسمت تولید شد. داستان آن درباره یک آژانس مسافربری و رانندهها و مسافران مختلف آن است.
16. سریال هتل
- سالهای پخش: 1377 تا 1378
- تعداد قسمتها: 12
- شبکه اصلی: شبکه پنج
- کارگردان: مرضیه برومند
- بازیگران: سروش خلیلی، امیرحسین صدیق، سیامک انصاری، محمود بصیری، مریم امیرجلالی و…
مجموعه هتل هم از سریالهای ایرانی دهه ۷۰ بود که فیلمبرداری آن در هتل مروارید تهران انجام شده بود. داستان این سریال در هتلی دو ستاره به نام مروارید رخ میدهد و روی ماجراهای مختلف کارکنان و مسافران هتل تمرکز دارد. در هر قسمت نیز شاهد حضور چند بازیگر مهمان بودیم.
17. سریال ببخشید شما
- سالهای پخش: 1378
- تعداد قسمتها: 80
- شبکه اصلی: شبکه سه
- کارگردان: مهران مدیری
- بازیگران: مهران مدیری، سیامک انصاری، عارف لرستانی، سروش صحت، جواد عابدی، غلامرضا نیکخواه، طیبه ابراهیم، علی ابوالحسنی و…
مجموعه ببخشید شما؟ از سریال های قدیمی شبکه سه در اواخر دهه هفتاد محسوب میشود که هر شب از تلویزیون ایران پخش میشد. در هر قسمت مجری برنامه، مهران مدیری، با صاحبان مشاغل مختلف با لحنی طنز گفتگو میکرد. علاوه بر این، آیتمها طنزی نیز در لابهلای این گفتگوها پخش میشدند. از مهمانان این برنامه میتوانیم به سامان گلریز و عادل فردوسی پور اشاره کنیم.
18. سریال ورثه آقای نیکبخت
- سالهای پخش: 1378
- تعداد قسمتها: 13
- شبکه اصلی: شبکه یک
- کارگردان: مرضیه برومند
- بازیگران: محمدرضا شریفینیا، زهره مجابی، سروش خلیلی، داود رشیدی، اکبر رحمتی، رضا فیاضی، سهیلا رضوی و…
ورثه آقای نیکبخت از سریال های ایرانی دهه هفتاد بود که در ژانر کمدی و اجتماعی ساخته شده است. داستان آن درباره ارثی است که از آقای نیکبخت به وراثش رسیده و ماجراهای مختلفی در این راستا رخ میدهند. مرضیه برومند از کارگردانان و نویسندگان سریال های دهه هفتاد بود که این زمان بسیار پرکار بود و ورثه آقای نیکبخت نیز در کارنامه کاریاش قرار داشت.
19. سریال خانه ما
- سالهای پخش: 1379
- امتیاز IMDb: نمره 6.7
- تعداد قسمتها: 26
- شبکه اصلی: شبکه سه
- کارگردان: مسعود کرامتی
- بازیگران: رضا بابک، گوهر خیراندیش، وحید رهبانی، زهرا اویسی، مانی نوری، کیمیا ذوالفقاری و…
خانه ما از مجموعه های تلویزیونی دهه 70 به نویسندگی پیمان قاسمخانی در سال 1379 ساخته و پخش شد. داستان سریال درباره خانوادهایست که در خانهای در تهران زندگی میکنند و در هر قسمت با چالشهای متفاوتی روبهرو میشوند. جالب است بدانید که نام هر کدام از قسمتهای سریال از نام فیلمهای آلفرد هیچکاک (Alfred Hitchcock)، فیلمساز مشهور انگلیسی گرفته شده است.
20. سریال پس از باران
- سالهای پخش: 1379 تا 1380
- امتیاز IMDb: نمره 6.5
- تعداد قسمتها: 37
- شبکه اصلی: شبکه سه
- کارگردان: سعید سلطانی
- بازیگران: محمود پاک نیت، کتایون ریاحی، بهزاد فراهانی، ثریا قاسمی، مرجان محتشم، جمیله شیخی، نیکو خردمند، کیومرث ملک مطیعی و…
از زوج های هنری سریال های دهه ۷۰ میتوانیم به محمود پاک نیت و کتایون ریاحی اشاره کنیم که در سریال پس از باران با یکدیگر همبازی شدند. داستان این سریال درباره خواهر و برادری به نامهای مرضیه و مسعود است که پدر و مادرشان در تصادفی فوت کردهاند. آنها به مرگ والدینشان مشکوک هستند و در همین راستا به شما سفر میکنند. پس از باران از پربیننده ترین سریال های دهه ۷۰ شبکه سه بود که مخاطبان زیادی را جذب کرد. موسیقی متن آن را نیز سعید انصاری ساخته بود. مجموعه پس از باران در ششمین جشن حافظ برای دریافت جایزه بهترین بازیگر زن درام تلویزیونی (برای مرجان محتشم) نامزد شده بود.
تجربه تحریریه نجوافکت
شخصا برای من سریال قصههای تا به تا یکی از خاطرهانگیزترین سریالهای ایرانی دهه هفتاد بود. اما اگر بخواهم یک سریال درام و تاثیرگذار را از میان سریالهای ایرانی دهه ۷۰ معرفی کنم، قطعا انتخاب من سریال پس از باران است که احتمالا برخی از ما بارها و بارها آن را در بازپخشهای صدا و سیما تماشا کردهایم.
کلام آخر
در این مطلب 20 تا از سریال های ایرانی دهه هفتاد را معرفی کردیم. شما با کدام یک از مجموعه های تلویزیونی دهه 70 بیشتر خاطره دارید؟ در قسمت نظرات همراه ما باشید.
سوالات متداول
محبوب ترین سریال های ایرانی دهه هفتاد کدامند؟
روزی روزگاری، پدرسالار، قصههای تا به تا، ساعت خوش، در پناه تو، امام علی، خانه سبز، آژانس دوستی، خانه ما و پس از باران برخی از محبوب ترین سریالهای ایرانی دهه هفتاد هستند.
مشهورترین سریال های ایرانی طنز دهه هفتاد چه کسانی هستند؟
قصههای تا به تا، ساعت خوش، سیب خنده، ببخشید شما و ورثه آقای نیکبخت از معروف ترین سریالهای ایرانی کمدی در دهه ۷۰ هستند.