رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024
در پنج سال گذشته، فولکسواگن و تویوتا مدعیان اصلی رهبری صنعت خودروسازی جهان بودهاند. فروش تویوتا در سال ۲۰۲۳ از مجموع ۸۶ میلیون خودروی فروخته شده در سراسر جهان، بیش از ۱۰ میلیون دستگاه را شامل میشد. برتری تویوتا تا حد زیادی به دلیل محبوبیتش در آسیا و ایالات متحده است. با این حال، فولکسواگن از نظر درآمد تا ژوئن ۲۰۲۳، با درآمدی بیش از ۳۲ میلیارد دلار تویوتا، تسلا و BMW را عقب زد تا در رده بندی بهترین کمپانیهای اتومبیل جهان در سال 2023 به رتبه اول برسد.

اما با وجود رشد فوق العاده تکنولوژی، گسترده شدن فضا برای ورود خودروهای EV به صحنه (و البته گردوخاک کردن تسلا در این زمینه)، شاهد تغییرات فاحشی در رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 هستیم. امروز در نجوافکت، نگاهی به لیست فوربس از با ارزش ترین خودروسازان جهان در سال 2024 (تا ماه جولای) خواهیم داشت.
رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024
بیایید استارت را با جدول بهترین برند خودروسازی جهان در سال ۲۰۲۴ بر اساس آمار Statista (تا آوریل) بزنیم! ( همچنین در این مقاله، مفصل به داستان برترین خودروسازهای دنیا در سال 2023 پرداختهایم).
رتبه | کمپانی | ارزش کل سرمایه (میلیارد دلار) |
1 | تسلا | $737.53 |
2 | تویوتا | $277.96 |
3 | BYD | $92.47 |
4 | مرسدس بنز | $75.05 |
5 | فراری | $74.49 |
6 | پورشه | $67.88 |
7 | BMW | $60.60 |
8 | فولکس واگن | $59.24 |
9 | استلانتیس | $58.83 |
10 | جنرال موتورز | $53.54 |
1. تسلا (Tesla) پیشتاز لیست با ارزش ترین خودروسازان جهان در سال 2024

- مؤسس: ایلان ماسک
- دفتر مرکزی: آستین، ایالات متحده
بررسی معیارهای مالی کلیدی از گزارش درآمد، بینشی از عملکرد شرکت تسلا ارائه دادهاست. طبق گزارش این کمپانی و تحلیلهای کارشناسان اقتصاد، کل درآمد خالص تسلا برای سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ به ۲۱.۳۰ میلیارد دلار رسید که نسبت به ۲۳.۳۳ میلیارد دلار ثبت شده در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ کاهش یافته، اما ارزش این کمپانی همچنان در سطح بالایی باقی مانده و تسلا با اختلاف، پیشتاز لیست رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 است.
این کاهش را میتوان به ترکیبی از عواملی از جمله تنظیمات قیمت فروش متوسط خودروها، حجم تحویل پایینتر و محیط کلان اقتصادی چالش برانگیزی که بر هزینه مصرف کنندگان تأثیر گذاشته، نسبت داد.
تسلا با معرفی طیف وسیعی از وسایل نقلیه الکتریکی و راهحلهای انرژی پایدار، صنعت خودرو را متحول کرده است. خط تولید این شرکت شامل مدلهای محبوبی مانند Model S، Model 3، Model X و Model Y میشود که به فناوریهای پیشرفته، قابلیت پیمایش مسافت بالا با یک مرتبه فول شارژ و طراحی شیک معروفند. پیشرفتهای تسلا در فناوری باتری و سیستمهای رانندگی اتوماتیک، خودروهای این برند را به عنوان نمایندگان EV در رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 پیشتاز ساخته است. خودروهای تسلا در راستای عدم آلایندگی محیط زیست و همگامی با برنامههای حفاظتی پیش میروند و کشورهایی از جمله امارات عربی، پلنهایی برای استفاده از EVهای تسلا در ناوگان ماشینهای دولتی خود مطرح کردهاند.
2. تویوتا (Toyota) نایب قهرمان لیست با ارزش ترین خودروسازان جهان در سال 2024

- مؤسس: کیچیرو تویودا
- دفتر مرکزی: شهرک صنعتی تویوتا، ژاپن
تویوتا تحت رهبری مدیرعامل کوجی ساتو، به خاطر شهرت در زمینه طراحی و اجرای سیستمهای پایدار و قابل اطمینان با استهلاک و مصرف پایین، در رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 به جایگاه دوم رسیده است. این غول ژاپنی بهترین شرکت ماشین سازی جهان در سال 2024 در آسیاست و سالانه بالای 10 میلیون خودرو تولید میکند. از هیبرید پربازده پریوس گرفته تا کامیون قدرتمند تاکوما و پیکاپهای آفرود سنگین هایلوکس در میان پرفروشترین مخلوقات تویوتا دیده میشوند.
شرکت تویوتا در بیش از ۱۵۰ کشور جهان فعالیت میکند و نیروی کار قدرتمندی متشکل از بیش از ۳۰۰,۰۰۰ نفر را در اختیار دارد. همچنین یکی از اولین شرکتهایی بود که خودروهای هیبریدی تولید انبوه را معرفی کرد و با توسعه فناوری سلول سوختی، همچنان در میان بهترین برند خودروسازی جهان در سال ۲۰۲۴ پیشرو باقی مانده است. این شرکت اهداف زیستمحیطی خاصی را تعیین کرده است، از جمله فروش بیش از ۵ میلیون خودروی برقی تا سال ۲۰۳۰ و دستیابی به کربنزدایی در فعالیتهای خود تا سال ۲۰۵۰.
3. BYD، نماینده چین در لیست بهترین برند خودروسازی جهان در سال ۲۰۲۴

- مؤسس: وانگ چوانفو
- دفتر مرکزی: شنژن، گوانگدونگ چین
برند BYD (مخفف Build Your Dreams؛ تحقق رویای شما) تحت رهبری رئیس و مدیرعاملش یعنی آقای چوانفو، به عنوان یک خودروساز پیشرو چینی در زمینه وسایل نقلیه الکتریکی، باتریهای کممصرف و پربازده و راهحلهای انرژی تجدیدپذیر جای خود را در لیست رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 محکم کرده است.
سبد محصولات این شرکت شامل خودروهای برقی، اتوبوسهای شهری و سیستمهای ذخیرهسازی انرژی است که همگی حکایت از تأکید قوی آن بر پایداری و دسترسی در حملونقل برقی و پاک دارند. تعهد BYD به فناوری سبز و نوآوری، آن را به عنوان یک مهره کلیدی در هدایت تغییر مسیر حملونقل جهانی به سمت آیندهای سازگارتر با محیط زیست قرار میدهد.
4. مرسدس بنز (Mercedes-Benz)

- مؤسس: کارل بنز
- دفتر مرکزی: اشتوتگارت، آلمان
- شرکتهای زیرمجموعه: مرسدس AMG، مرسدس میباخ و اسمارت
- شرکا: استون مارتین، BAIC موتورز، دایملر تراک، دنزا
مرسدس بنز تحت مدیریت اولا کلنیوس، در رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 سمبلی از خودروسازی لوکس، مهندسی هنرمندانه و نوآوریهای تکنولوژیک برشمرده میشود. خودروهای این برند شامل انواع SUVهای قدرتمند، مدلهای AMG با پرفورمنس بالا و سدانهای لاکچری میشوند و همگی مهر تأییدی هستند بر مهندسی خارقالعاده این گروه صنعتی. امروزه مرسدس بنز به لیست رو به رشدی از خودروسازان مستقر در اتحادیه اروپا پیوسته که گزارشهای مالی سه ماهه اول 2024 آن، روایت از گردش مالی و سودهای نجومی دارد.
مرسدس بنز همچنان به عنوان یکی از شناختهشدهترین خودروسازان آلمان و یکی از رهبران خودروهای لوکس، در جمع با ارزش ترین خودروسازان جهان در سال 2024 باقی مانده است. به عنوان خودروسازی متعهد به استفاده از سیستمهای الکتریک، شاهد ادامهی توسعهی خط EQ خودروهای برقی باتریدار مرسدس بودهایم که در سال گذشته، مدل EQS AMG آن عنوان بهترین خودروی لوکس 2023 را دریافت کرد. اکنون این سری شامل یک سدان EQS بازطراحیشده برای سال 2025 میشود.
این خودروساز همچنین به تازگی از G580 با فناوریEQ رونمایی کرد؛ نسخه کاملا برقی از کلاس G مشهور، که دارای چهار موتور و توانایی انجام چرخش تانک است (اگرچه به نظر میرسد برای وفادار ماندن به طراحی پوشیده شده با موتور احتراقی که قبل از آن وجود داشت، تعهد مرسدس به آیرودینامیک را قربانی کرده باشد).
فروش خودروهای EV همچنان در سبد محصولات مرسدس بنز در حال افزایش است. با این حال، گزارش سه ماهه اول 2024 این خودروساز کاهش جزئی درآمد و شکاف حتی قابل توجهتری در سایر دسته بندیهای مهم را نشان میدهد.
5. فراری (Ferrari)

- مؤسس: انزو فراری
- دفتر مرکزی: مارانلو، امیلیا رومانا، ایتالیا
طبق گزارش رویترز، درآمد اصلی فراری در سه ماهه اول با کمک فروش مدلهایی مانند خودروی لوکس سری محدود Daytona SP3 به ارزش ۲ میلیون یورو (۲.۲ میلیون دلار) و سهم بیشتر از خودروهای شخصیسازیشده، ۱۳ درصد افزایش یافت و این کمپانی را در میان رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 به جایگاه پنجم رساند.
با این حال، سهام این شرکت سازنده خودروهای اسپرت لوکس اخیراً با کاهشهایی نیز مواجه بوده، زیرا علیرغم اینکه مدیرعامل آن، بندتو وینا، از «آغازی بسیار مثبت» برای سال خبر داده بود و پیشبینیهای کل سال خود را مطرح کرد، نتوانست سرمایهگذاران را به وجد آورد.
این نتیجه با قدرت بالای قیمتگذاری و ترکیب محصول و کشور تقویت شد و ویگنا گفت که این شرکت ایتالیایی علیرغم ثبات در تحویل خودرو، رشد دو رقمی را برای هم درآمد و هم سود به دست آورده است.
تحلیلگران برنشتاین در یادداشتی اعلام کردند که نتایج فراری «از کیفیت بالایی» برخوردار بوده و نشان میدهند که «چگونه قرار است ترکیب و قیمتگذاری محرکهای اصلی توسعه حاشیه سود در بخش دوم برنامه ۲۰۲۶-۲۰۲۲ فراری باشد».
حملونقل در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ در مجموع ۳۵۶۰ دستگاه بود که تقریباً بدون تغییر نسبت به سال گذشته است. حمل و نقل سه ماهه نشان دهنده تخصیص های جغرافیایی عمدی است، بنابراین در این سه ماهه سهم EMEA (منطقه اروپا، خاورمیانه و آفریقا) 39 واحد، آمریکا 35 واحد افزایش یافته است، در سرزمین اصلی چین، هنگ کنگ و تایوان نیز میزان سهم 79 واحد کاهش یافته و سایر نقاط آسیا و اقیانوسیه (APAC) تقریباً بدون تغییر بوده است.
6. پورشه (Porsche)

- مؤسس:
- دفتر مرکزی:
پورشه با رهبری مدیرعامل، آقای الیور بلوم، مترادف با لوکس بودن و خودروهای اسپرت با عملکرد بالا است که تجسم برتری مهندسی خودرو هستند. پورشه، از مدل نمادین ۹۱۱ تا شاسیبلند پرکاربرد کاین، قدرت و دقت را در هم میآمیزد و ثابت میکند لیاقتش را دارد که پای ثابت لیست رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 باشد.
پورشه در سال ۲۰۲۳ با دستیابی به تمام پیشبینیهای بلندپروازانه خود، عملکردی درخشان داشت. بلوم، مدیرعامل پورشه، چنین میگوید: «حتی در دورانی پرمخاطره، وضعیت مالی ما به قوت پابرجا باقی مانده و همچنان سودآوری بالایی داریم. در همین حال، در مناطق مختلف جهان به تعادل بهتری در فروش دست یافتهایم.»
پورشه در سه ماهه دوم با قدرت کار خود را آغاز کرد و از روند تقاضا در تقریباً تمام مناطق راضی است. تنها در چین تقاضای فعلی برای محصولات لوکس در همه بازارها، چه برای کالاهای مصرفی و چه برای خودرو، همچنان ضعیف باقی مانده است. با وجود چالشهای حاکم بر کلان اقتصاد، پورشه همچنان بر پیشبینیهای خود پایبند است، مشروط بر اینکه شرایط کلان اقتصادی با وخامت ناجوری مواجه نشود. این شرکت برای کل سال ۲۰۲۴، انتظار بازده عملیاتی گروه در محدوده ۱۵ تا ۱۷ درصد را دارد.
این پیشبینی بر اساس فروش گروه در محدوده تقریبی ۴۰ تا ۴۲ میلیارد یورو است. پورشه در میان مدت، بر پیشبینی خود از بازده عملیاتی گروه در حدود ۱۷ تا ۱۹ درصد پایبند است. این شرکت خودروساز در بلندمدت، هدف بازده عملیاتی گروه را بیش از ۲۰ درصد در نظر گرفته.
7. بیامو (BMW)

- مؤسس: کارل راپ، گوستاو اوتو، کامیلو کاستیلیونی، فرانتز جوزف پاپ
- دفتر مرکزی: مونیخ، آلمان
- شرکتهای زیرمجموعه: مینی، رولزرویس و BMW موتورراد
شرکت بیامو (به اختصار بایریشه موتورن ورکه به معنی کارخانههای موتور باواریا) با عرضه نسخههای جدیدی از پرچمدارانش در رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 جا دارد. از سدانهای اسپرت مانند سری ۳ گرفته تا شاسیبلندهای لوکس X5، بیامو طیف وسیعی از محصولات را برای پاسخگویی به سلایق مختلف ارائه میدهد.
بیامو همچنین بهعنوان ارائهدهنده خدمات مالی ممتاز هم فعالیت دارد. این شرکت در سال ۱۹۱۶ تأسیس شده و دفتر مرکزی آن در حال حاضر در مونیخ آلمان قرار دارد. بیامو با بیش از ۳۰ کارخانه تولید و مونتاژ در سراسر دنیا و شبکه فروش بینالمللی، به یک شرکت واقعاً جهانی تبدیل شده است. نیروی کار کل شرکت بیش از ۱۲۰,۰۰۰ نفر است که حدود ۹۰ درصد از آنها در بخش خودروسازی مشغول به کار هستند.
برندهای اصلی بیامو عبارتند از: بیامو i که در عرصه خودروهای الکتریکی فعالیت دارد، پیشگام تولید سیستمهای انتقال قدرت جایگزین با طراحی سبکوزن و آیرودینامیک است. بیامو M در مسابقات اتومبیلرانی با جذابیت اسپرت و زبان طراحی اختصاصی خودی نشان داد. ساببرندهای مینی، مینی جان کوپر ورکس، رولزرویس موتور کارز و موتورراد، برند موتورسیکلت بیامو نیز طی سالی که گذشت، افزایش درصد فروش خوبی برای این شرکت به همراه داشتند. BMW در سال ۱۹۱۷ اولین شرکتی بود که موتور هواپیما با پیستون آلومینیومی طراحی و اجرا کرد. درحال حاضر بیامو بر روی خودروهای برقی تمرکز دارد که همچنان سال به سال رشد مداومی را دنبال میکند.
8. فولکس واگن (Volkswagen)

- مؤسس: فردیناند پورشه
- دفتر مرکزی: ولفسبرگ، ساکسونی سفلی، آلمان
- شرکتهای زیرمجموعه: اسکودا، SEAT، کاپرا، آئودی، لامبورگینی، بنتلی، پورشه و دوکاتی
شماره یک لیست ارزشمندترین برندهای خودروسازی در سال 2023، تا ماه جولای امسال در رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 به جایگاه هشتم رسیده است. درآمد حاصل از فروش در سه ماهه اول فولکس واگن، ۳۲.۸ میلیارد یورو و کمی پایینتر از سال گذشته برآورد شد. از سویی بازده عملیاتی گروه برند اصلی این خودروساز در سه ماهه اول سال با افزایشی ۶.۴ درصدی روبرو بود.
پیش بینی میشود که در شش ماه آینده، بازده عملیاتی فروش در سال ۲۰۲۴ بین ۷.۰ تا ۷.۵ برسد. گروه در بخش خودرو انتظار نسبت سرمایهگذاری بین ۱۳.۵ تا ۱۴.۵ درصد در سال ۲۰۲۴ را دارد. جریان نقدی خالص خودرو برای سال ۲۰۲۴ بین ۴.۵ تا ۶.۵ میلیارد یورو پیشبینی میشود.
فولکسواگن پیش بینی میکند که سود خالص تقریبا بدون تغییری برای سال ۲۰۲۴ داشته باشد، اما دستیابی به همین هدف متوسط نیز به دلیل شرایط کلی اقتصاد و بهطور خاص مشکلات مربوط به خودروهای برقی دشوار خواهد بود. این کمپانی برای سرمایهگذاران معضلی بلندمدت ایجاد کرده است. خودروهای این شرکت رقابتی هستند، اما وضعیت مالی و سودآوری ضعیف آن ماهیت سیاسی مالکیت را نشان میدهد. سهام فولکسواگن با استانداردهای این صنعت، نسبتاً ارزان هستند و کارایی آنها از نظر اندازه و حضور جهانی در مقایسه با همتای ژاپنیاش یعنی تویوتا، تا حدودی ضعیف عمل کردهاند.
9. استلانتیس (Stellantis)

- مؤسس: کارلوس تاوارس
- دفتر مرکزی: هوفدورپ، هلند
- شرکتهای زیرمجموعه: فیات، کرایسلر، آلفارومئو، سیتروئن، دوج، DS، جیپ، لانسیا، مازراتی، اوپل، پژو، رم و ابرت
استلانتیس زیر نظر مدیرعامل کارلوس تاوارس، در رتبه بندی خودروسازان جهان از نظر کیفیت در سال 2024 به جایگاه نهم دست یافته است. این شرکت چندملیتی، از ادغام فیات کرایسلر اتومبیلز و گروه پیاسای تشکیل شده. استلانتیس به داشتن سبدی متنوع از برندهای مختلف، از جمله نامهای نمادینی مانند جیپ، رَم، پژو و سیتروئن میبالد که طیف وسیعی از وسایل نقلیه را برای پاسخگویی به نیازهای متنوع مشتریان در سراسر جهان ارائه میدهند.
قرار است استلانتیس در سال ۲۰۲۴ مجموعهای از فناوریهای پیشرفته را برای خودروهای سواری آمریکای شمالی معرفی کند که میتواند اثری شگرف روی سطح درآمد خالص آن در میان با ارزش ترین خودروسازان جهان در سال 2024 داشته باشد. تکنولوژی جدید شامل ادغام ویژگیهای هوش مصنوعی (AI) در خط تولید است که توسط پلتفرم STLA Brain پشتیبانی میشود. STLA Brain برای بهینهسازی سختافزار و نرمافزار طراحی شده است . بهروزرسانیهای بدون سیم (OAT) را برای سیستم عامل Uconnect ارائه میکند. احتمالاً در جدیدترین خودروهای استلانتیس، شاهد استفاده از پلاگینهای واقعیت مجازی هم خواهیم بود.
10. جنرال موتورز (General Motors)

- مؤسس: ویلیام سی. دورانت؛ چارلز استوارت مات
- دفتر مرکزی: دیترویت، میشیگان، ایالات متحده
- شرکتهای زیرمجموعه: شورولت، جی ام سی، کادیلاک، بیوک
جنرال موتورز که دفتر مرکزی آن در دیترویت، ایالات متحده آمریکا قرار دارد، در سراسر پنج قاره و در بسیاری از کشورها فعالیت می کند. این شرکت نیروی کاری با بیش از ۱۸۰،۰۰۰ نفر از بیش از ۷۰ ملیت مختلف دارد و از تیمی بسیار متنوع و متعهد برخوردار است. جنرال موتورز با هشت برند معتبر و متمایز در سراسر جهان از جمله بیوک، جی ام سی، کادیلاک، هولدن، بائوجون، وولینگ و جیانگ فانگ فعالیت میکند که آن را در دهمین مرتبه رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 قرار دادهاند.
این شرکت طیف وسیعی از انواع ماشینها را شامل میشود؛ از خودروهای برقی گرفته تا کامیونهای سنگین سایز بزرگ ارائه میدهد که نشان دهنده گستردگی جهانی این شرکت هستند. در سالی که گذشت، جنرال موتورز عملکرد قابل توجهی از خود نشان داد. این شرکت همچنین تولید شورولت بولت EV تمام برقی مقرون به صرفه را در کارنامه دارد که با یک بار شارژ کامل، برد الکتریکی خالصی تا ۳۷۰ کیلومتر (حدود ۲۳۰ مایل) ارائه میدهد.
جالب است بدانید جنرال موتورز مخترع آدمکهای تست تصادف است که اکنون به عنوان یک استاندارد جهانی برای تست برخورد از جلو در سراسر جهان به کار میرود. همچنین اولین شرکت خودروسازی آمریکای شمالی است که تاسیسات تست واژگونی خودرو را ساخت. همه این موارد، GM را به یکی از 10 برند برتر خودرو در جهان در سال ۲۰۲۴ تبدیل میکنند.
سخن پایانی
صنعت خودرو در سال 2024 شاهد تحولات و دگرگونیهای هیجانانگیزی بود. نوآوریهای فناورانه، ظهور قدرتمندان جدید و رقابت نفسگیر در بازارهای جهانی، چشماندازی پویا و پرچالش را رقم زده است. در این مقاله، نگاهی به رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 داشتیم و نگاهی به وضعیت عملکرد اقتصادی و پیش بینی آنها برای شش ماه آینده سال جاری انداختیم.
در کنار نامهای آشنای با ارزش ترین خودروسازان جهان در سال 2024، شاهد ظهور بازیگران جدیدی هم در این رده بندی هستیم. شرکتهای چینی مانند NIO، XPENG و Li Auto با ارائه خودروهای برقی باکیفیت و قیمت مناسب، سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص دادهاند و پتانسیلش را دارند که به عنوان رقبایی جدی برای برندهای سنتی مطرح شوند.
به نظر شما کدام کمپانی خودروسازی لیاقتش را داشت که در بازار، نام بهترین برند خودروسازی جهان در سال ۲۰۲۴ را از آن خود کند؟ انتظار دارید در پایان سال 2024، کدام کمپانی بر صدر لیست بنشیند؟ مشتاق شنیدن دیدگاههای شما هستیم!
سؤالات متداول
چه عواملی در تعیین رده بندی شرکت های خودروسازی جهان 2024 نقش دارند؟
ملاکهای متعددی برای تعیین این رده بندی وجود دارد، از جمله:
میزان فروش
سودآوری
ارزش سهام
نوآوری
تنوع محصول
برند
جایگاه شرکتهای ایرانی در این رده بندی کجاست؟
طبق برخی منابع، شرکتهای ایران خودرو و سایپا در ردههای پایینتر از 50 خودروساز برتر دنیا از نظر ارزش بازار قرار دارند. با این حال، این شرکتها در لیست 10 شرکت برتر خودروسازان جهان از نظر معیارهای کلیدی مانند فروش، سودآوری و نوآوری حضور ندارند.
چشمانداز صنعت خودرو در سالهای آینده چیست؟
صنعت خودرو در سالهای آینده با چالشهای متعددی از جمله کمبود قطعات، نوسانات قیمت مواد اولیه و تشدید مقررات زیستمحیطی روبرو خواهد بود. با این حال، این چالشها با فرصتهای جذابی نیز همراه هستند. شرکتهایی که میتوانند با نوآوری و چابکی خود را با این شرایط وفق دهند، بدون شک در این رقابت نفسگیر پیروز خواهند شد.